Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populistiskt (C)

Trots att regeringen konsekvent under åtta års tid valt att prioritera massiva skattesänkningar före satsningar på välfärden, försöker tre lokala centerpartister ge sken av att värna sjukvården (LT 17/6). Att ställa ut löften utan att visa hur man tänker finansiera dem kallas för populism. Det är vad Centerpolitikerna ägnar sig åt.

Det skulle bli mer trovärdigt om Centerpartiet och Moderaterna i landstinget kunde visa att de faktiskt är beredda att lägga mer resurser på den viktiga vården. Men det kan de inte.

Här skiljer vi oss socialdemokrater från högern. Vi vill höja ambitionerna för vården och vi avsätter pengar för det; i ett första steg tillskjuter vi 2 miljarder, eller 78 miljoner för Jämtlands läns landsting under kommande planperiod.

 Jag tar gärna en diskussion med oppositionen i landstinget om hur vi kan stärka vården i glesbygd, det är en av Socialdemokraternas prioriterade frågor under kommande år. Som politiskt ansvarig för primärvården ser jag vilken potential det ligger i att satsa på den nära vården, särskilt i ett glesbygdslän som Jämtland, där många medborgare har långt till sjukhuset i Östersund.

Vad gäller frågan om privata aktörer, så hade det varit klädsamt om Centerpartiet fullt ut redovisade sina planer. För till skillnad från oss socialdemokrater som anser att vården ska ha brett uppdrag och hålla lika hög kvalitet i hela länet, förordar Centern en modell där få krav ställs på de privata aktörerna. Priset för Centerns mångfald blir att patienter i en del av länet kanske inte får tillgång till psykosocial hjälp, barnmorska eller sjukgymnast eftersom den aktuella vårdgivaren inte anser det vara lönsamt.

Om nu mer privatisering av glesbygdsvården är så bra som Centern påstår, varför har vi inte sett motsvarande positiva utveckling på den avreglerade apoteksmarknaden eller bilprovningen? Det blev inga fler apotek i Svenstavik, ingen ny bilprovning i Bräcke.

Centern borde lämna de nyliberala teoriernas värld och kliva ut i verkligheten.

Ann-Marie Johansson, landstingsstyrelsen (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel