Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär träffpunktför unga musiker

/
  • Patrik och Oskar från Åre spelar tillsammans med läraren Ian från  Baltic Crossing.

Återigen bjöd Verdal juniorspellmanslag in till Midtvinterdansen. 30 spelande ungdomar från Åre och Krokoms kulturskolor åkte förra helgen till Norge för att med 170 norska ungdomar spela, sjunga och dansa.

Annons

På fredagskvällen började de spela låtar från tidigare träffar och lära in en sång till kvällens öppningskonsert.

Folkmusikgruppen Baltic Crossing startade konserten med häftiga låtar. De fem medlemmarna kommer från Finland, Danmark och England och spelar fiol, 5-strängad fiol, säckpipa, gitarr, mandolin och kontrabas. Under den senare delen av kvällens konsert deltog också den kända norska sångerskan Helene Böksle.

Baltic Crossing var årets gästlärare och under lördagens kurs spelade även ungdomarna med norska och svenska lärare. Ett 20-tal elever spelade cello, gitarr, piano, bas, dragspel och trummor i kompgruppen, som också arbetade med arrangemanget på varje låt. Fioler och flöjter memorerade under tiden över dussinet olika låtar. Speciellt var Kitchenpolka av och med den norska grammisvinnaren Gjermund Larsen svår med sitt snabba tempo. Men för att inte hjärnorna skulle gå varma så varvades inlärningen med dans. Denna kväll bjöds ungdomarna på lärarkonsert i olika sammansättningar och en otrolig uppvisning av Jonas Jonsson med diabolo. Kvällen avslutades med allmän dans.

På söndagen var det dags för ungdomarnas konsert i stora salen på Stiklestads museum.

Här bjöds på resultatet av kursen. De inspirerade lärarna lyckades lyfta sina ungdomar så att det lät otroligt bra. Låtarna blev både roliga, annorlunda och riktigt intressanta. Många var de som under hemresan hade dessa melodier gnolande i huvudet.

Mer läsning

Annons