Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär sommarkurs med trädgård i fokus

Sommaren är inte bara en tid för semester och vila, många passar på att lära sig något nytt. Deltagarna i Birka folkhögskolas trädgårdskurs lär sig under en intensiv vecka om allt från växtsjukdomar till trädgårdsplanering.

Annons

På torsdagseftermiddagen står artkunskap på schemat. De femton kursdeltagarna står samlade i en stor, färgsprakande trädgård och lyssnar uppmärksamt på kursledaren Marie Gunnarson som visar hur man beskär rosor.

– Ni måste lära er att se skillnad på vildskott och årsskott, säger hon samtidigt som hon plockar en ros för att demonstrera.

Kursen håller under eftermiddagen till i Maries trädgård i Västerkälen. När Marie Gunnarsson inte håller kurser eller studiecirklar driver hon plantskola här. Efter en tråkig försommar står nu äntligen många växter i full blom.

Sommarkursen Trädgårdslust varvar teori och praktik. Ibland håller kursen till på Birka folkhögskola, där kursdeltagare också har möjlighet att bo. De gör också flera studiebesök, till exempel på Växtvaruhuset i Östersund. På fredagen ska de besöka Backlunds trädgård i Kännåsen.

– Det här är en grundkurs så man behöver inga förkunskaper. Vi går igenom artkunskap, beskärning, jord, gödsling och mycket annat, säger Marie Gunnarsson.

Hon tycker det är roligt att hålla sommarkurser, deltagarna är mycket engagerade. I år deltar en man och fjorton kvinnor.

– Deltagarna är oftast mellan 25-50 år och det är tjejdominerat, säger Marie Gunnarsson.

En av kursdeltagarna är Serena Bonato från Ås, som precis har köpt hus. På köpet fick hon en trädgård som ska göras i ordning från grunden.

– Jag får försöka följa Maries råd om att ha ett helhetstänk. Det svåra är att välja rätt planta till rätt plats, säger hon.