Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ponnypengar gick till tandställning när landstinget inte ville betala

12-åriga Linnéa Sahlin från Krångede fick välja mellan en ny ponny eller tandställning för 25000 kronor. Här fanns ingen tvekan, det fick bli en ”räls” i munnen.

Annons

Linnéa Sahlin och hennes mamma Annika möter oss redan i dörren till huset i Krångede.

Och Linnéa börjar själv berätta hur hon alltid trott att hon skulle få tandställning för sina sneda tänder bara de hade växt färdigt.

– Jag hade bettskena i klass 2 till 3 för att jag inte skulle få underbett, säger hon. Varje gång tandläkaren i Hammarstrand såg mina sneda tänder sa hon att jag skulle få tandställning.

Linnéa berättar hur hon blivit retad i skolan för sina tänder, att hon aldrig skrattar eller ler så att tänderna syns. Hons skäms helt enkelt.

Därför kändes det ganska bra när hon äntligen fick sin remiss till tandregleringen i Östersund.

– Det var i höstas, innan jul, säger hon. Men där sa de bestämt att jag inte hade några som helst bettfel därför skulle jag inte få någon tandställning.

Mamma Annika blev väldigt upprörd, detta var något som Linnéa väntat på så länge, som var jätteviktigt för henne.

De kallade till ett möte där samtliga inom tandregleringen skulle säga sitt och det blev ett negativt besked.

– De sa att de inte utförde några skönhetsbehandlingar, säger Linnéa Sahlin väldigt upprörd och hon var mycket besviken.

– Jag frågade vad det skulle kosta om vi betalade själva, säger Annika Sahlin, och fick till svar runt 12000–13000 kronor. Men de kunde inte utföra det och ta betalt. Då fick vi göra det privat.

Men något tips om någon privat tandläkare som kunde göra en tandställning till Linnéa gavs inte.

Mamma Annika letade på nätet utan framgång. Visst fanns det privata tandreglerare i Stockholmstakten men hon ansåg att det var lite väl långt.

Men så ringde tandläkaren i Ham m arstrand på en kväll och hade goda nyheter. Det fanns en tandreglerare från Stockholm som jobbade hos en tandläkare i Sund - svall en dag per månad.

Dit fick Linnéa komma eftersom detta var så viktigt för henne.

Men mamma ställde ultimatum. Pengarna som skulle ha gått till en ponny att tävla med måste då satsas på en tandställning i stället. De har helt enkelt inte råd med båda delarna.

Linnéa valde tandställning i hopp om att det så småningom ska kunna bli pengar över även till en häst.

– Jag ska ha raka tänder innan jag börjar gymnasiet, säger hon bestämt.

Sedan i fredags sitter ”rälsen” där som ska göra hennes tänder raka. Var 9 12 vecka ska den justeras, det kommer att bli några resor till och från Sundsvall under det dryga året som ”rälsen” ska sitta i munnen.

– Det är värt pengarna, jag ser redan nu att Linnéa mår bättre, säger mamma Annika. Men jag tänker på dem som faktiskt inte har råd att satsa på en tandställning till sina barn, de kanske inte får låna pengar heller.

– Vi får betala hälften nu och resterande sedan vi ser om vi blivit nöjda, och det får vi delbetala om vi vill.

Men Linnéa Sahlin slipper i varje fall bli retad för sina sneda tänder och kanske hon till och med vågar visa tänder med ”räls” när hon skrattar.