Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polsk naturprakt för aktiva

/
  • Fiske i Masurien.
  • Rafting i strida floder.
  • Vilda ritter i varierande natur.
  • Warsaw Rising Museum: Handkolorerat foto på soldaten och krigsfotografen Eugeniusz Lokajski, taget  i augusti 1944, under upproret  i Warszawa. Den 25 september 1944 stupade han.
  • Warszawas återuppbyggda gamla stadskärna står som ett monument över landets återhämtning efter Andra världskrigets förödelse.
  • Cyklon B- giftgas som användes i koncentrationslägret Stutthofs gaskammare. De flesta av lägrets 85 000 döda avled av svält, sjukdomar och tortyr.
  • Koncentrationslägret Stutthof, några milöster om Gdansk.
  • Westerplattemonumentet i Gdansk. Här började Andra världskriget för 70 år sedan.

Polen är ett lite bortglömt men spännande resmål. Här får kajakpaddlare, hästälskare och fågelskådare tips på en aktiv semester. Dessutom har landet en fängslande historia. Andra världskriget startade här för 70 år sedan.

Annons

1. Östersjökustens vita stränder

Ta färjan Ystad-Swinoujscie, en natt på Östersjön (ett otyg dock att det ibland bolmas friskt med cigaretter på färjorna). Stanna i avkopplande grannorten Miedzyzdroje med kilometerlånga stränder där vi köper bärnstenssmycken. Fortsätt österut till en billig spa-behandling i kurorten Kolobrzeg. Många söker bot mot krämpor vid de vita sandstränderna. Hotell, pensionat och krogar ligger vägg i vägg, perfekt för en resa på hösten när priserna sänks. Studera folklivet med en skummande kall halvmörk Zywiec-öl. Avsluta kustfärden i ett fiskeläge på halvön Hel utanför Gdansk.”Besök Masurien i september, med husvagn eller tält. Då turisthorderna dragit sig tillbaka påminner detta stora sjöområde i nordöstra Polen om Danmark på 50-talet, i avlägsna byar utan elektricitet och med kacklande hönor på gatorna. Längs kurviga alléer stannar bybor gärna för en pratstund”, tipsar polskan Marzenna Kolesnik som är danspedagog och har bott i Stockholm i 30 år.
Nära Ketrzyn ligger Gierloz (Görlitz) där nazisterna byggde sin ”varglya”, som en egen gömd stad i skogen. Men mest berömt är Masurien för sina sjöar och bokskogar som lockar mängder av naturälskande seglare, scouter, vandrare och fågelskådare.
Prova att hyra en båt för 400 kronor en dag, det är en sällsam naturupplevelse. Eller besök en av nationalparkerna med sina bisonoxar.Öster om Masurien mot litauiska gränsen ligger provinsen Suwalki, ett av Europas bästa områden för häftig paddling, ”rafting”. Flera floder erbjuder äventyrliga, eller rofyllda, paddlingar. Gårdsturismen är utbredd och det är lätt att hitta lantliga rum för 200 kronor.
”Rent vatten, frisk luft, tysta rena gröna skogar väntar alla som gillar vattenstänk och adrenalinkickar” berättar journalisten och kanotentusiasten Henrik Sannesson som har återkommit till dessa trakter flera gånger:
”Rospudafloden är bra, men man bör ha paddlingsvana för det kan vara strömt. Vi tältade längs floden, det finns fina ställen att stanna vid. Under högsäsong kommer många tyskar och då blir det ofta mindre fridfullt. Mest ”förlåtande” är den ringlande lilla floden i Wda söder om Gdansk. Lite folk och tysta omgivningar. Trädstammar som fallit ner i floden gör färden väldigt naturskön och behaglig”.”Jag trodde att jag hade hamnat i en saga”, säger polskan Marzenna Kolesnik när hon lyriskt berättar om Tatrabergen runt skidorten Zakopane söder om Krakow. Dalar som fått stå orörda med timmerhärbren och höhässjor, floder där vi dricker friskt källvatten i en rofylld livsrytm:
”På sommaren är detta en trakt för rekreation i byar där tiden tycks stått still i hundra år.”, berättar hon.
Njut av regionens rökta ostar oscypek med smakrika korvar som mishliwska och grytor i världsklass. På många platser är tyska ett gångbart språk, bättre än engelska som relativt få pratar på polska landsbygden.Fotografen Susanne Kronholm var med på en Hubertusjakt i skogarna kring Poznan i nordvästra Polen. Det är en fältritt med hinder där man skall hinna ifatt en person med rävsvans. ”Det var kul, vissa turister kunde knappt rida och det går rätt vilt till.
Till hästälskare kan jag rekommendera Polen som är ett billigt land för ridresor. Maten var så där, en kväll fick vi komage. polackerna var väldigt gästfria”, berättar hon.
Några rider mellan slott på dagsrittavstånd ibland ingår vinprovning på kvällarna.

Mer läsning

Annons