Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pollenallergikerna kan pusta ut – ett litet tag till

Det kalla vädret gör att pollenallergikerna hittills har haft det relativt lugnt i Jämtland. Men kommer blixtvärmen kan det snabbt bli en allergiexplosion.

Annons

Ungefär en fjärdedel av alla svenskar drabbas varje år av pollenallergi. Men än så länge finns det väldigt lite björkpollen i luften i länet visar mätningar från Pollenlaboratoriet i Umeå.

I Sundsvall däremot gjorde det varma vädret i slutet av april att björkarna hann slå ut.

– Runt Sundsvall var det mycket höga halter björkpollen innan 1 maj, men nu har det avstannat till höga halter, säger Jan-Erik Wallin, biolog vid Pollenlaboratoriet i Umeå.

I fjol blommade björkarna den 14 maj i Jämtland. Och om värmen kommer snabbt i år kan det bli frågan om en pollenexplosion påpekar Jan-Erik Wallin.

– Nu har man lovat kyligt väder någon vecka framåt men risken finns att alla björkar i princip slår ut samtidigt vid snabb värme, vilket blir enormt jobbigt för björkpollenallergikerna. Det bästa är då om det kommer ett störtregn direkt efter så att det avstannar och lufthavet spolas rent på pollen, säger han.

I Jämtland är det för närvarande snarare snö som virvlar i luften i stället för pollenpartiklar. Trots det anser Jan-Erik Wallin att pollenallergiker redan nu bör börja med sina allergitabletter i förebyggande syfte.

– Den 20 mars kom alpollen i Jämtland så de som är allergiska mot al har säkert börjat medicinera. Men alla allergier är individuella. Och jämför man alpollen med björk så är björk i särklass värst eftersom det finns betydligt mer björk i länet än al, säger han.

Jasmine Olbrant, chef för Apoteket Kärnan, berättar att försäljning av den receptfria allergimedicinen startade rekordtidigt i år.

– Den började redan i slutet av mars och runt påsk ökade också försäljningen. Folk har reagerat på allt från grus, damm och mögelsporer. Och när snön försvinner och gräset visar sig så märker vi det, säger hon och berättar att de som köper allergimedicin främst är personer mellan 20 och 55 år.

Jasmine Olbrant rekommenderar liksom Jan-Erik Wallin att de som är allergiska redan nu börja med medicinen.

– Effekten blir bättre och det finns ingen anledning att vänta när man vet att man är allergisk mot pollen.

Jasmine Olbrant rekommenderar också att personer som känner sig osäkra på vad de är allergiska mot kommer in till Apoteket, beställer tid och därefter gör ett test.

– Vi har en pharmaceut som tar ett blodprov och testar mot de tio vanligaste allergierna och inom tjugo minuter kan man få ett svar. Har man luftvägsbesvär däremot bör man kontakta en läkare.

Om värmen kommer inom kort, har ni tillräckligt med allergimedicin?

– Ja, vi har laddat upp. Det är alltid svårt att beräkna från år till år men det ska räcka, säger hon.