Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiskt okej till vindkraftsprojekt

Kommunfullmäktige i Härjedalen tog ånyo beslutet att göra tummen upp för vindkraft i områdena Åndberget och Skaftåsen under onsdagen.

Hetaste ärendet på kommunfullmäktigemötet var åter frågan om att ge tillstånd till de planerade vindkraftanläggningarna i Lillhärdalsområdet.

Turerna har varit många, först blev det ett nej från politiskt håll då det inte gavs någon plats för vindkraft i översiktsplanen. Fullmäktige ändrade sig sedan och beslutade att tillstyrka projekten men detta överklagades till förvaltningsrätten som underkände beslutet. Nu har nya tag tagits och med klara siffror röstade fullmäktige för ett nytt godkännande.

– Jag tycker att fullmäktige saknar ett fullgott underlag att ta ställning till vilket krävs i kommunallagen och jag yrkar på återremiss, påpekade Bertil Nilsson (M) utan att få tillräckligt stöd för detta.

I övrigt var ståndpunkterna desamma som när debatten togs i augusti. Mest debatt blev det när ordföranden i fullmäktige, Gunilla Hedin (S), avbröt Nilsson i hans anförande då hon ansåg att han kommit från ämnet när han pratade om ekonomiska problem för vindkraften under tillståndsansökan för Skaftåsen. Debatten uppkom på grund av att hon i nästa ärende, då det gällde Åndberget, sedan anmälde jäv och lämnade över sin ordförandeklubba till Stig Holm (C) som inledde med att säga att nästa ärende var identiskt med det förra.

– Fullmäktige är det enda offentliga forum vi politiker har och Nilsson bör få tala till punkt, sa Pelle Persson (VH) när Gunilla Hedin avbröt.

Detta retade Göran Påhlsson (S) som i nästa ärende gick upp och försvarade fullmäktiges ordförande.

– Jag tänkte inte begära ordet men när Pelle Persson reser sig upp som en överkonstapel och tillrättavisar ordföranden blir jag irriterad. Hon har sin fulla rätt av avbryta när det spårar ur, menade Påhlsson.

Pelle Persson tyckte att det rimmade illa att avbryta i ett ärende som var väldigt likt det som Hedin sedan anmälde jäv i.

– Men dör jag är det bara omgivningen som märker det, själv är jag ju ovetande och fri från lidande. Det är lika om någon inte har alla hästar hemma, de märker ingenting, det bara drabbar omgivningen, påpekade Persson som tyckte att det var märkligt att Göran Påhlsson inte såg kopplingen.