Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiskt käbbel när budgeten beslutades

En lång och utdragen debatt bröt ut inför budgetbeslutet i landstingsfullmäktige på tisdagen.
Moderaterna var kraftigt kritiska till att S-MP-V-majoriteten lagt en underfinansierad budget.
– Det här är rena falsarierna. Visserligen är det jul men man behöver inte tro på tomten. Det är inte realistiskt att tro att ni kan hämta hem 96 miljoner, dundrade Christer Siwertsson (M).

Själva beslutet om budgeten för 2015 var inte särskilt dramatiskt.

Via muntlig omröstning antogs majoritetens – Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern – förslag. Moderaterna, som var enda oppositionsparti att lägga fram en egen budget, fick se sitt förslag nerröstat.

Budgetbeslutet föregicks av en bitvis hårt ideologiskt färgad debatt.

Oppositionen pekade på att den lagda budgeten inte är finansierad.

– Det budgetförslag som lagts fram är underfinansierat. Det är faktiskt ett lagbrott. Så får man inte göra, sade Eva Hellstrand (C), som inte hade något eget budgetalternativ.

– Budgeten strider mot kommunallagen. Så jag förstår inte hur majoriteten kan lägga fram en sådan, sade Mats El Kott (FP)

Moderaternas budgetalternativ innehöll flera höjningar av patientavgifter för att få balans i budgeten, Det sköt Monalisa Norrman (V) in sig på.

– Att höja avgifterna med 18 miljoner är en höjning av taxorna med ungefär 20 procent. När man höjer avgifter slår det mot de svagaste, sade Norrman.

– Jag höjer hellre skatten. 18 miljoner kronor motsvarar en höjning med 7-8 ören. Jag förstår inte att man hellre höjer avgifterna än att vi solidariskt betalar, sade Norrman.

– Nu är det ju inte så att vi Moderater som har raserat landstingets ekonomi. Vi presenterar ingen underfinansierad budget. Du pratar ständigt om skattehöjningar. Resonera med dina kamrater, som du kallar dem. Det är bara att höja skatten, svarade Christer Siwertsson.

Onsdagens landstingsfullmäktige var det sista någonsin. Efter nyår byter man kostym och kallar sig Region Jämtland Härjedalen.