Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk strid om tågen

Det politiska tågbråket i länet fortsätter. Nu vill Thomas Hägg (S) veta om Moderaterna i landstinget tänker avveckla tågtrafiken i Norrland om de vinner valet.

– Vid ett eventuellt maktskifte efter valet 2014. Kommer Moderaterna i Jämtlands läns landsting att fortsätta utveckla tågtrafiken i Norrland eller kommer ni att verka för att avveckla verksamheten?

Den frågan ställer Thomas Hägg, ledamot i Norrtågs styrelse, i en interpellation till oppositionsrådet Christer Siwertsson (M).

Han vill dessutom veta om Christer Siwertsson representerar hela oppositionen eller enbart Moderaterna i denna fråga.

Det är unikt i sig att en ledamot från majoriteten ställer en interpellation till oppositionen.

LT har tidigare skrivit om turerna kring Norrtåg och Moderaternas kritik mot att landstinget ska syssla med tågtrafik.

Thomas Hägg menar att partierna i landstinget i fullständig enighet har tagit ett antal beslut rörande satsningarna på regional tågtrafik i den fyra norra länen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Det har gällt både bildandet av Norrtåg intresseförening, Norrtåg AB, aktieägande i Transitio AB, avtal om leasing av tåg med Transitio mm, skriver Thomas Hägg.

Han menar att samtliga har varit införstådda med att satsningen är långsiktig, tågens livslängd ligger på minst 30 år och avtalen med operatörer mellan 6-15 år.

I slutet av år 2012 startade trafiken i full skala. Alla kommer säkert ihåg de problem som uppstod med tågen under den svåra vintern. Problem som varade större delen av vintern och som orsakade många inställda turer och ersättningstrafik med buss.

Största problemen var på Botniabanan Sundsvall-Umeå och sträckan Umeå-Luleå.

Då kom också stark kritik mot tågsatsningen, styrelsen och ledning från Moderaterna i landstinget i Jämtland.

– Kritiken övergick till att yrka avslag på i stort sett alla ärenden rörande Norrtåg, Transitio med mera. Som enda parti bland alla norrlandstingspartier har Moderaterna i Jämtlands läns landsting konsekvent drivit denna linje, avslutar Thomas Hägg.

Frågan kommer att diskuteras under landstingsfullmäktige nästa vecka.