Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk sprängkraft med enkelt budskap

”Jämlikhetsanden” av Richard Wilkinson och Kate Pickett (Karneval förlag) är en bok med politisk sprängkraft. Den gjorde sensation i forskarnas hemland England 2009 och nu bör den i högsta grad påverka innehållet i valdebatten för vår del.

Annons

Wilkinson och Pickett har vetenskapligt bevisat att de som bor i jämlika samhällen är friskare och lyckligare än motsvarande med stora inkomstklyftor. Resultatet bygger på omfattande statistik från 21 rika länder bland andra Sverige och USA:s delstater, alltså "den bästa av världar”, västvärlden.

Forskarna har jämfört data över materiell välfärd med rapporter om ökad konsumtion av psykofarmaka, tilltagande fetma, kriminalitet, våld, tonårsgraviditeter, psykisk ohälsa bland barn och ungdom, utbyggnad av fängelser med mera. Boken utmanar den heliga tillväxten och bevisar att inte ens de rikaste i ojämlika samhällen mår bra. Oro och stress ökar konstant.

Boken är lätt att förstå med skämtsamma illustrationer men om någon skulle skrämmas av den grafiskt framställda statistiken, så finns möjligheten att se en dockteaterversion på Youtube. Budskapet är enkelt och har på grund av övertygande argument inte mött någon tung kritik.