Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikernas yrkesbakgrund påverkar besluten

Undersökningen visar att det behövs flera företagare bland beslutsfattarna i riksdagen. Varför är denna grupp så underrepresenterad när partierna ropar efter mera folk?

– Det är lätt att skjuta ifrån sig ansvaret och säga att man inte har tid, säger Eskil Engnér.

Jämtlands län placerar sig på plats 13 av 29 valkretsar i årets undersökning av "PolYrk-Barometern". Barometern har sammanställts av pol. mag. Eskil Engnér. Han har kategoriserat yrkesgrupperna i egna företagare, privatanställda, offentligt anställda, heltidspolitiker och övriga. Han slår samman offentliganställda och yrkespolitiker till "politiska sektorn". Enligt hans bedömning antas en riksdag med övervägande ledamöter från den "politiska sektorn" ha ett svalt företagsklimat:

– Jag gör ingen värdering mellan offentliganställda och företagare, men ska vi kunna ha en bra välfärd så måste vi ha intäkter till samhället, och då behöver vi ha bra förståelse för företagares villkor.

För att kunna fatta kloka beslut i riksdagen krävs naturligtvis att ledamöterna har en insikt i medborgarnas vardagliga behov, även vad gäller företagare. De politiska partierna ropar efter människor som vill engagera sig politiskt. Varför finns det då inte flera företagare inom politiken?

– Man brukar skylla på att man inte har tid, säger Eskil Engnér. Det är lätt att skjuta ansvaret ifrån sig. Men om man anser att det är viktigt då måste man ta sig tid.

I Jämtland arbetar 46 procent av riksdagskandidaterna inom den offentliga sektorn, 21 procent arbetar som heltidspolitiker eller ombudsmän, 25 procent är egna företagare och 8 procent är privatanställda. Ser man tillbaka till de två senaste valen så har såväl offentliganställda som företagare ökat medan privatanställda och yrkespolitiker har minskat.

Motsvarande resultat för riket är under innevarande år 36 procent offentliganställda, 28 procent heltidspolitiker, 14 procent företagare, 18 procent privatanställda och 5 procent övriga. Yrkesfördelningen har varit statisk sedan 1988, vilket Engnér anser är bekymmersamt, men Jämtland har trots allt större andel företagare än snittet.

Inom de politiska partierna så minskar nu andelen offentliganställda/yrkespolitiker inom Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, medan den ökar hos Moderaterna. Hos Socialdemokrater och Kristdemokrater ligger nivån oförändrad på 75 respektive 60 procent.

Eskil Engnér, som sedan år 1988 har undersökt den yrkesmässiga bakgrunden hos riksdagsledamöterna, både innevarande ledamöter och de valbara kandidaterna, har under åren gjort sju rapporter i serien "Politikers yrken" för olika uppdragsgivare:

– Jag hade en tydlig uppdragsgivare de första åren, nämligen Svenskt Näringsliv, säger Eskil Engnér. År 2002 var det ingen som beställde arbetet, men jag utförde det ändå och fick sälja det till Företagarna. År 2006 sålde jag till Almega, men inför detta val har ingen visat intresse av att köpa undersökningen.