Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikernas pensioner höjdes

Politikerna i Östersunds kommun ska få högre pension. Det beslutade ledamöterna i kommunfullmäktige.

Politiker som arbetar med olika förtroendeuppdrag inom kommunen har rätt till ersättning för ekonomiska förluster. Kommunallagen säger att förtroendevalda politiker ska ersättas för förlorad arbetsinkomst samt pensions- och semesterförmåner.

Men när det handlar om ersättning för pensionsförmåner så har Östersunds kommun inte betalat lika mycket till politikerna som till de anställda. För de som har en anställning i kommunen avsätts 4,5 procent av lönesumman till pension medan politikerna får 3,5 procent.

Det finns däremot en möjlighet för politiker att få mer betalt för pensionsförluster, men ingen har hittills sökt om en sådan extra ersättning. En del politiker har efterfrågat en översyn av systemet och i går beslutade kommunfullmäktige att även de förtroendevalda ska få samma ersättningsnivå som de anställda.