Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna osynliga i parasitfrågan

Parasitangreppet har krävt en stor informationsinsats från kommunens sida. Men det är tjänstemännen som har stått för informationen. Politikerna har valt att hålla sig i kulisserna.

Annons

Spridningen av parasiten Cryptosporidium via dricksvattnet har krävt en stor mobilisering från Östersunds kommun. En viktig del har varit att informera medier och medborgare om vad som gäller och hur kommunen hanterar situationen. Men det är de kommunala tjänstemännen som har dragit det stora lasset. De lokala politikerna har för det mesta hållit sig i kulisserna.

Kommunalrådet Karin Thomasson (MP) säger att hon tidigare har fått försvara varför politikerna inte uttalat sig i frågan.

– Jag har haft kontakt med någon som undrat varför vi hukar i den här frågan men det handlar inte om det. Jag tror helt enkelt inte att vi skulle kunna tillföra något mer än den information som kommer ut.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) säger att inte heller hon har funnit något behov av att gå ut offentligt när det gäller parasitangreppet.

– Jag har känt att jag som vanlig förtroendevald inte haft så mycket att tillföra.

– Det här är mycket teknik och det är expertkompetens som behövs. Det är inget som jag som vanlig förtroendevald har så mycket att säga om.

Opositionsrådet Carina Zetterström (C) är inne på samma linje.

– Jag har resonerat som så att det viktigaste nu är att hitta felet och komma till rätta med det. Jag tycker inte att det finns någon anledning för oss att plocka billiga politiska poäng och försöka hitta syndabockar. Ansvarsfrågan får komma senare.

Kommunalrådet Stefan Konradsson (V) tycker inte heller att det finns någon anledning att rota i ansvarsfrågan så här tidigt.

– Skulle det vara så att kommunen gjort något fel får vi utreda och ta ansvar för det senare.