Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna om polismyndigheten: "Gör om organisationen – snabbt"

Polisförbundets uttalande om den dåligt fungerande polisorganisationen väcker starka reaktioner.
Även hos riksdagspolitikern Per Åsling (C).
– Det är ofrånkomligt att göra om och göra rätt, säger han till LT.

Det var under dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) och Alliansregeringen som den nya polisorganisationen togs fram och klubbades igenom.

Redan i mitten av 2014, alltså ett halvår innan organisationen trädde i kraft, så höjdes rejäla varningsflaggor angående den nya organisationen. Bland kritikerna redan då fanns professorn i rättsvetenskap Bo Wennström, som också framträtt i LT genom vår granskning av polisorganisationen.

Nu, 1,5 år efter sjösättandet, så menar riksdagspolitikern Per Åsling (C) att organisationen måste göras om.

– Det fanns då en politisk enighet om att polisen var tvungen att göras om men man har gjort missbedömningar, säger han till LT.

Redan innan organisationen sjösattes fanns det ju varningstecken menade Bo Wennström. Han kritiserade redan 2014 Justitiedepartementet med Beatrice Ask i spetsen för att ha lämnat över ansvaret för mycket till topptjänstemän. Vad säger du om det?

– Jag tror att de politiska förutsättningarna var för generella. Det är bara att konstatera att det inte har blivit bra.

De här varningssignalerna höjdes ett halvår innan organisationen trädde i kraft, varför drog inte Alliansregeringen i handbromsen innan årsskiftet 2015?

– Med facit i hand skulle man gjort på ett annat sätt. Det var alarmerande varningssignaler som skulle ha tagits på större allvar, samtidigt ska vi komma ihåg att vi då var på väg in i en valrörelse och sen byttes regeringen ut och sedan sjösattes omorganisationen.

I LT den 22 juli så uttalade sig Christer Palmkvist från Polisförbundet sig och menade att man på 1,5 år lyckats fördärva en relativt väl fungerande polisorganisation.

– Det är hårda ord men jag är nog beredd att hålla med honom. Det är viktigt nu att göra rätt och det snabbt, säger Per Åsling (C).

Kalle Olsson (S), också riksdagsledamot, ger utan omsvep Per Åsling rätt i att det finns problem i den nya polisorganisationen.

– Det är alldeles uppenbart att det är saker och ting som inte fungerar, säger han och nämner särskilt beslutet om att flytta länskommunikationscentralen från Trygghetens hus i Östersund till Umeå.

– Jag tänkte redan när man planerade att göra det att det inte skulle bli bra och det är något vi har påtalat hela tiden. Men det är inget kul att säga att vi fick rätt, säger Olsson.

I Trygghetens hus så jobbade de olika blåljusmyndigheternas ledningscentraler tätt inpå varandra.

– Själva konceptet var framgångsrikt. Där man dels jobbar i skarpa läget. Men också i vardagliga situationer, tar en kaffe med varandra och lär känna varandra. Något man har nytta av sen i skarpa lägen.

Men Kalle Olsson är just nu emot att göra om hela omorganisationen av polisen. Han vill invänta en utvärdering som kommer i höst från Statskontoret av den nya organisationen.

– Det här är den största omorganisationen sedan 60-talet. Då är det väldigt viktigt att politiken visar vägen. Inte minst att måste man värna lokal närvaro. Man får inte hamna i ett populistspår.

– Det kan vara så att vi ser om ett år att i andra delar så finns det saker som blir bättre i den här nya organisationen. Det är väldigt lätt som vissa att bara säga att "riv upp, gör om". Men vi kan inte ha en polis som befinner sig i en uppriven organisation i flera år.