Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Politikerna måste våga tycka om film

Filmpol Jämtland firar 20 årsjubileum i år. Bokslutet för perioden blir godkänt men samtidigt finns mycket kvar att göra. Rätt politiska beslut skulle kunna ge filmen ett rejält uppsving i länet.

Filmpool Jämtland har som uppgift att vara en slags medelpunkt och stöd för alla som på något sätt arbetar med film i länet. Ett centrum som till exempel kan hjälpa nyblivna filmmakare att ta steget och utvecklas inom filmens värld. Filmpoolen kan bland annat ge ekonomiskt stöd men också låna ut teknik som exempelvis filmkameror och annan kringutrustning.

Det har nu gått 20 år sedan Filmpool Jämtland startades och verksamhetschefen Eva Aspling tror att hon och hennes kollegor har gjort skillnad.

– Jag tror definitivt att det skulle ha gjorts färre filmproduktioner i länet om vi inte hade funnits. Vi har gjort det möjligt för många att gå vidare och utvecklas. Framförallt unga människor som utan vår inblandning kanske inte skulle ha tagit steget vidare inom film.

Filmpool Jämtland har under åren arbetat mycket med att sprida kunskaper om film. Stefan Ek arbetar som filmkonsulent på filmpoolen och är inriktad mot gruppen barn och unga.

– Jag tycker vi har lyckats nå ut till många lärare och elever och fått dem att förstå att de kan använda filmen som ett pedagogiskt verktyg. Jag tror att det finns många vinster med att gå in på de ungas egen planhalva. Barn och ungdomar är ju stora konsumenter av rörlig bild men det är viktigt att lärarna kan ta hand om deras filmupplevelser.

Även om Filmpool Jämtland har lyckats uppnå bra resultat finns förstås mycket mer att göra. Om Jämtland ska ta klivet och bli ett mer utpräglat filmlän krävs beslut från de som bestämmer.

– Jag tror att våra lokala politiker måste våga tycka att film är intressant, konstaterar Stefan Ek.

Han säger att satsningar för att locka filmproduktioner till länet inte innebär några större ekonomiska risker. De uträkningar som har gjorts visar att varje satsad krona ger minst fyra tillbaka.

Eva Aspling tror också att rätt politiska beslut skulle ge filmen i länet ett ordentligt uppsving. Men som alltid handlar det om fördelning av resurser.

– Det handlar om pengar helt enkelt. Ett beslut som jag skulle vilja se är att få till en fungerande filmfond. Det skulle lösa i alla fall ett problem för producenter som vill komma hit.