Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna: "Måste finnas en gräns"

Kommunstyrelsen känner sig maktlös i asylfrågor och vill nu ha en diskussion med Migrationsverket.
– Det här spär på politikerföraktet, säger Kent Rosenqvist (S).

Kommunalrådet Karin Paulsson (S) är bekymrad över läget.

– Det är inget fel i att vi tar emot asylsökande men det måste finnas någon gräns för hur mycket en liten kommun ska ta emot, säger hon.

Andelen asylsökande barn brukar vanligtvis vara låg och de omfattas inte av skolplikten, men kommunen är skyldig att tillhandahålla ett barn plats i förskola eller skola om den asylsökande familjen önskar det.

– Det blir ju en kostnad för kommunen som vi sedan kan återsöka från Migrationsverket, säger Karin Paulsson (S).

– Vi ska påtala det här för Migrationsverket för vi har ingen makt alls i dag, säger hon.

Socialdemokratiske politikern Kent Rosenqvist bor i Rätan och är ledamot i kommunstyrelsen, han tar resonemanget om kommunernas maktlöshet ännu ett steg.

– Det här spär bara på politikerföraktet och Sverigedemokraterna kommer väl att dra fördel av det här, säger Kent Rosenqvist (S).

Han upplever att det är oro i Rätan inför planerna på asylmottagning och en av orsakerna är bristen på information och ryktena om att uppemot 80 flyktingar plötsligt skulle kunna dyka upp i Rätan.

– Rör det sig om 15-20 asylsökande som kommer hit så är det ju positivt för till exempel affären och att det blir liv och rörelse i byn, men om det här genomförs utan kontakt med byalag eller folk i byn så blir det nog ett jädra bråk här, säger Kent Rosenqvist (S).