Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna bestämmer

Ett nytt handelsområde är på gång i Lillänge. Finns det underlag för det? Den senaste handelsutredningen ger inget entydigt svar på den frågan. Kalkylen tycks delvis bygga på att befolkningen ska öka.

Det vanligaste argumentet för att säga ja till nya handelsetableringar brukar vara: "vi kan inte tacka nej till nya arbetstillfällen". Men det förutsätter ett tillräckligt stort kundunderlag. Annars kommer arbetstillfällena bara att flyttas. Om handlarna i centrum måste bomma igen så drabbar det också restauranger och kaféer, och någonstans där börjar det även ge utslag på turismen.

Men handeln kan vara en reseanledning i sig, invänder någon. Och visst är det väl bra om folk stannar hemma och handlar i stället för att åka till Birsta?

Förvisso, men frågan är om Lillänges nya handelsområde kan konkurrera med Ikea? Vilka affärer som är tilltänkta är inte offentligt än, men på andra håll där exploatören TK Development byggt har det handlat om kedjor som Jysk och Media Markt.

I så fall är det väl inget hot mot centrumhandeln? Kanske inte. Det beror på hur området utformas. Men oavsett det, en vass konkurrens som pressar priserna är väl i själva verket meningen med en fri marknad?

Visst är det så. Men när det gäller stadsplanering är saken mer komplicerad. Politiker ska inte planera städer efter tillfälliga svängningar i detaljhandeln.

TK Development ska tänka på sina aktieägare. Politikerna ska se till helheten. De ska tänka på kommuninvånarna, inte bara de nuvarande, utan också de som inte är födda än. De ska planera med hållbarhet i bakhuvudet, inte kvartalskapitalism. Tidsperspektivet ska vara 50 år, eller till och med 100.

Och de är inte tvungna att gå med på exploatörernas krav. Tvärtom, det är politikerna som bestämmer. Det kallas planmonopol.

Dessutom är den fria marknaden i mångt och mycket en teoretisk konstruktion. Genom att ta ut parkeringsavgifter i centrum och tillåta gratis parkering i Lillänge har politikerna redan varit inne och fingrat på marknadskrafterna.

Det finns anledning att gå försiktigt fram med handelsutbyggnaden i Lillänge. Det känns som ett högt spel