Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna beslutade om rivning av Z-hallen

Z-hallen rivs. Östersunds kommunstyrelse sa på förmiddagen ja till det tjänstemannaförslag som förordar rivning.

Idrotter som basket och innebandy har velat se Z-hallen som alternativ tävlings- och träningshall under Sporthallens ombyggnad, men politikerna sa nej.

– Det blir dyrt med driften och fullmäktige har redan tidigare beslutat om rivning. Nu ställs nya krav på att hallen ska behållas. Den ståndpunkten känns märklig så här fem i tolv, sa kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson, S, under sammanträdet.

Folkpartiet och Moderaterna ville se en återremiss.

– Besluta inte om en rivning här och nu, pläderade Pär Löfstrand, FP. Hans utgångspunkt var att Z-hallen trots allt skulle kan behövas för ungdomsidrott på längre sikt och för tävlingsidrott som basket och innebandy på kort sikt.

– Tänk om det bara blir en grusplan och inget annat där hallen står i dag. Då har vi rivit till ingen nytta. Nej bättre låta hallen stå kvar tills vi vet om exempelvis Jamtli har råd att göra någonting vettigt med den aktuella marken, menade Pär Jönsson, M.

Argumenten bet inte alls på den politiska majoriteten som med rösterna 11-4 fick igenom sina krav på rivning.

Ett argument som framförts från idrottens håll är att om bygget vid sporthallen drar ut på tiden kan A-hallen bli indisponibel 12-18 månader. I ett sådant läge vore Z-hallen ett utmärkt provisorium.

Men även det argumentet fick sig en törn i tisdags då den politiska ledningsgruppen för sporthallsbygget fick information om att byggnationerna går snabbare.

– Det handlar om höstterminen 2015 och någon månad in på 2016, berättade AnnSofie Andersson.

Byggtiden är alltså rejält kapad mot vad som tidigare framkommit.

Enligt vice kommundirektör Bert-Olov Åkerström är det också bättre ekonomi att investera i ett nytt golv, möjligt att lägga ovanpå isen för basketmatcher i Östersund Arena, än att fortsätta driva Z–hallen med uppvärmning, vatten, vaktmästare.

– Golvet kan vi få för 1,5 miljon kronor och det räcker i många år. Z–hallens drift kostar en miljon per år, sa Åkerström på mötet i Rådhuset.

Fullmäktige 20 mars blir sista politiska instans för frågan innan grävskoporna gör entré. Utifrån tongångarna vid onsdagens kommunstyrelsesammanträde lär knappast heller fullmäktige rädda kvar Z-hallen.