Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikern tar åt sig av kritiken

Politikern Bengt Bergqvist (S) ser allvarligt på kritiken från sjuksköterskestudenterna.
– Vi skulle naturligtvis vilja vara attraktiva och intressanta för fler än vi är.

Bengt Bergqvist är ordförande i landstingets personalpolitiska utskott. Han har varit på Mittuniversitetet och pratat med sjuksköterskestudenter. Han tar till sig av kritiken.

– I utskottet har vi pratat mycket om hur vi ska göra med det här. Landstingsdirektören har en plan om hur vi dels ska rekrytera sjuksköterskor rent allmänt och även studenter. Det är ändå några av dem som vi dels har kommit överens om att de ska jobba hos oss och även några till som är intresserade att göra det.

Landstinget har nyligen höjt lönerna för alla sjuksköterskor, både ingångslöner och för dem med mer erfarenhet. Bengt Bergqvist skulle gärna se att lönerna höjdes ytterligare, men tycker samtidigt att Jämtlands läns landsting har en okej lönenivå.

– Även om vi inte når upp i den nivå som sjuksköterskestudenterna och sjuksköterskefacket anser vara en rimlig ingångsnivå har vi höjt lönerna för alla sjuksköterskor och ligger ändå relativt bra till nationellt sett. Det finns ställen som betalar bättre än oss, men det finns också många som betalar sämre. Jag tycker inte att vi behöver skämmas.

En anledning till att landstinget har svårare att rekrytera personal bland studenterna är helt enkelt också att det finns färre studenter.

– Det utbildas mycket färre sjuksköterskor, i Östersund och hela landet, både i år och under förra året, säger Bengt Bergqvist.

Landstinget håller just nu på med en plan för att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

– Vi jobbar kraftfullt med arbetsmiljön. Vi ser över arbetstidsmodellen och jobbar med anställningsvillkoren. Vi försöker jobba så mycket vi kan, säger Annica Sörensdotter, tillförordnad personalchef.