Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikern om knivbrottet: – Jag kände mig hotad

Östersundspolitikern Lars-Olof Hägred träder fram och berättar om knivbrottet på Statoil dagen före valet. Han ångrar vad han gjort och lämnar nu alla sina politiska uppdrag.

Lars-Olof Hägred är socialdemokratisk toppolitiker i Östersund och har ett stort antal uppdrag. Bland annat sitter han som ledamot i kommunfullmäktige och nämndeman i hovrätten. Han är också ordförande i utförarstyrelsen och därmed högst ansvarig för 700 anställda och en budget på cirka 810 miljoner kronor. Men natten till den 18 september, dagen innan valet, inträffade en händelse som gör att han nu kliver av alla sina politiska uppdrag. Lars-Olof Hägred har valt att berätta sin historia i LT.

Efter en kväll med ordenssällskapet Odd Fellow och ett par krogbesök så var Lars-Olof Hägred tillsammans med en kompis på väg att ta en taxi hemåt. Klockan är efter 02.00 och de stöter på en person som Lars–Olof tidigare dömt i sin roll som nämndeman.

– Den här mannen säger till mig; du har satt mig i fängelse, berättar Lars-Olof och säger att han uppfattade mannen som hotfull och påverkad av narkotika.

De båda talar med varandra en stund och situationen lugnar till slut ner sig. Den hotfulle mannen lämnar platsen tillsammans med sitt kvinnliga sällskap och då upptäcker Lars-Olof Hägred något på marken.

– När vi står där så känner jag att jag trampar på någonting och upptäcker att det ligger en kniv på marken. Det är nästan som en typ av jaktkniv med gummi på handtaget och är ganska rejäl.

Kniven är en fällkniv och Lars-Olof böjer sig ner, tar upp den och stoppar den i fickan.

– Min tanke var väl att lämna kniven till polisen eller ta hem den. Jag ville i varje fall inte slänga den i en soptunna på stan bland en massa fulla människor.

En stund senare sitter han och hans kompis i taxin. De stannar till på Statoil på Krondikesvägen för att kompisen ska köpa folköl och sedan åka vidare till en efterfest. Lars-Olof ska in och köpa en dricka.

– Jag är precis på väg ur bilen när det kommer en yngre man och sticker in huvudet och skriker rakt i örat på mig.

Lars-Olof berättar att han följer efter den unge mannen in på bensinstationen och ifrågasätter varför han agerade som han gjorde vid taxin. Enligt Lars-Olof Hägred så blir den unge mannen då hotfull och samtidigt upptäcker han att det finns ett flertal andra ungdomar både inne på macken och utanför.

– Då blir jag plötsligt jävligt rädd. Först trodde jag att de var två i sällskap men nu verkar det vara fler. Då tänker jag; vilken jävla idiot jag är. Varför skulle jag börja bråka?

Lars-Olof känner sig hotad och rädd för att åka på stryk. Kompisen har gått ut till taxin och han är ensam kvar inne på bensinstationen.

– Det är då jag får den idiotiska idén att ta upp kniven ur fickan. Jag tänker att ingen går ju på någon som har en kniv.

Lars-Olof tar upp kniven, fäller ut bladet och visar den för de unga männen. En av männen lugnar de andra och Lars-Olof Hägred går sedan ut från macken och sätter sig i den väntande taxin. Men kassörskan har sett kniven i hans hand och hon trycker på överfallslarmet. Snart vimlar det av poliser i området.

– Jag tror vi mötte fem polisbilar när vi körde därifrån i taxin och det är först då det går upp för mig vad som har hänt. Så jag tar kniven, vevar ner rutan och kastar ut den.

Poliserna hinner snart ikapp taxin och Lars-Olof Hägred grips och förs till polisstationen där han får spendera tio timmar inlåst. En hundpatrull hittar senare fällkniven som studsat mot ett bullerplank och ligger intill vägen.

Lars-Olof Hägred misstänktes först både för olaga hot och brott mot knivlagen. Men de unga män som han visade kniven för har inte velat medverka i polisutredningen. Han har erkänt sitt brott och väntar nu på att åklagaren ska komma med ett beslut.

Händelsen har lett till att Lars-Olof Hägred frånsagt sig alla politiska uppdrag på rekommendation av partiet.

– Det är klart att partiet inte kan ha samma förtroende för mig längre. Efter ett sådant här beteende så tar man en timeout. Det är tråkigt att det blivit så här men min personliga läggning är att se positivt på saker, jag ser framåt och tänker inte gräva ner mig för det här.