Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikern Jens Nilsson är mitt i kaoset efter explosionerna i Bryssel: "Det är ett krig som trappas upp"

EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S) befinner sig mitt i Bryssel. Tunnelbanestationen där en explosion skedde ligger precis utanför hans korridor.
– Det är som ett krig som trappas upp, känns det som, säger Jens Nilsson (S).

När explosionerna på flygplatsen Zaaventem inträffade befann sig Jens Nilsson, EU-parlamentariker från Östersund, på sitt kontor.

– När jag hörde vad som hade hänt på flygplatsen tänkte jag "vilken tur att jag flög ner i går och inte i dag på morgonen, då hade jag kunnat hamna mitt i det där", säger Jens Nilsson.

Var det aktuellt att flyga ner i dag?

– Nej, det var det inte. Det händer ibland att jag tar nattåget och flyger med morgonplanet, men det är inte så ofta. Eftersom man inte riktigt kan lita på att nattåget är i tid undviker man det.

Läs även: Region JH:s Brysselkontor bara två kvarter från explosionen: "Personalen oskadd"

Någon timme senare inträffade en ny explosion, vid tunnelbanestationen Maalbeek – som ligger precis utanför Jens Nilssons kontor.

– Jag hörde ingen smäll. Just nu står jag och tittar på brandbilar, polisbilar och ambulanser som står vid tunnelbanan. Där vet jag inte riktigt vad som har hänt mer än att det har skett en explosion, säger Jens Nilsson.

De hemska händelserna får förstås konsekvenser för Jens Nilsson i hans arbete – när Länstidningen pratar med honom har han precis ställt in ett möte.

– Det är klart att det påverkar jobbet direkt. Det är ingen som vill gå ut på gatorna just nu.

Sedan terrordåden i Paris i november råder kraftigt förhöjd säkerhet i Bryssel.

– Det står militärer utposterade vid ingångarna och även ute i Bryssel på offentliga platser. På flygplatsen finns det också militärer på grund av den förhöjda säkerheten. Om den skärps ytterligare vet man inte vad som ska hända, säger Jens Nilsson.

Han följer nyhetsflödet konstant och avvaktar vad som händer.

– Är det så att de har planerat fler terrordåd samtidigt, vilket det tycks vara eftersom det hände på två ställen samma morgon, kan det hända på något ställe till – det vet man inte.

Följ även direktrapporteringen från Bryssel här: Flera explosioner mot flygplats och tunnelbana i Bryssel