Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikern: "Jag är kluvet inställd"

Länsstyrelsen ville se en ny naturvärdesinventering av Bölesmyren från Jämtkraft. Den har nu inkommit och ansökan bolagets ansökan behandlas vidare.

I slutet på december 2013 begärde länsstyrelsen att Jämtkraft skulle komplettera sin ansökan om att få bryta torv på Bölesmyren. Länsstyrelsen ville bland annat se en ny naturvärdesinventering. Vidare ville myndigheten också se uppgifter på hur vattnet kunde påverkas av de miljöproblem som Jämtkrafts satsning kan innebära.

De totalt tolv kompletteringar som länsstyrelsen begärde har nu kommit in och ansökan kan fortsätta behandlas.

Dan-Olov Westberg (C), vice ordförande i den kommunstyrelse som sa ja till att Jämtkraft skulle få lämna in sin ansökan, sa så här till LT i april 2012:

– Vi måste dem något besked om kommunens inställning nu och klarar man de miljökrav som ställs så har vi inget emot torvbrytning.

I dag är han lite kluven till Jämtkrafts planer.

– Det är lite dubbeltydigt. Det är både miljöförstörande, men samtidigt räknas torven som förnyelsebar energi – även om det tar väldigt lång tid.

Han medverkade på ett informationsmöte om torvplanerna 2012.

– Jag var där av eget intresse eftersom jag bor i grannbyn. Jag är kluvet inställd. Kullen där Mo och Kvitsle ligger är full med alunskiffer. Myren ligger alldeles i kanten på kullen så man kan tänka sig att det kan bli problem med läckage.

Centerpartiet i Bergs kommun ska diskutera frågan vidare för att kunna ta ställning som parti.