Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vilsna i overkligheten

Först Littorin, nu Obama. Sveriges arbetsmarknadsminister och USA:s president. Båda har gjort utspel mot tv-spel. Hujedamej.

Sten-Otto Litterins redan klassiska och kanske inte helt genomtänkta utspel om ungdomsarbetslöshet kommer ni ihåg, eller hur? Några är sjuka, några sitter hemma och spelar TV-spel förmodligen, och några reser. Det är svårt att få grepp om dem sa Littorin bland annat.

Det betyder ungefär arbetslösa ungdomar är arbetslösa för att de hellre sitter hemma och spelar tv-spel. Men det är kanske inte tv-spelens fel att det inte finns jobb för ungdomar.

Nu har också USA:s president uttalat sig negativt om tv-spel och dessutom om musikmaskiner och Apples iPad. Med iPads, iPods, X-box och Playstation som jag inte vet hur de fungerar blir informationen en distraktion, eller en form av underhållning, i stället för makt och frigörelse sa han vid ett tal på ett universitet.

Han har rätt och fel.

Spel- och musikmaskiner är en form av underhållning. Det är därför vi använder dem, på vår fritid, för att koppla av. En slags frigörelse om man vill vända presidentens egna ord mot honom själv. Men Obama har fel i sak när det gäller iPod och iPad, som faktiskt också fungerar som plattform för information och utbildning.

Jag har i mitt iTunes (och i min iPod) föreläsningar från universitetsprogram. Jag har också podversioner av samhälls- och nyhetsprogram från radio och tv som inte alltid är så underhållande.

Det mest förvånande är kanske att Obama som man uppfattar som en modenr president uttalar sig negativt om state of the art-teknologi. Men man kanske inte ska vara så förvånad? Makten, det etablerade samhället, den äldre generationen, har av tradfition alltid varit skeptisk till nymodigheter.

Elvis, Beatles, hårdrock, videofilm, dataspel ... allt det där har brännmärkts och fördömts när det varit nytt. Men tiderna förändras och presidenter och politiker med dem. USA:s förrförra president Bill Clinton spelade saxofon i Vita huset (och i The Arsenio Hall show i tv ) och hängde med The Rolling Stones när de kom till stan.

Jag försöker komma på något lustigt som Sten-Otto Littorin skulle kunna göra för att fixa till den något tilltuffsade imagen men går bet. Det kanske bara är att inse det politiker är vilse i overkligheten.