Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker tysta om vindkraften

Varför svarar Krokoms politiker inte på medborgarnas frågor gällande vindkraften? Med politiker som vägrar lyssna och svara på medborgarnas frågor får vi en situation där människor känner maktlöshet. Det blir en form av diktatur som skadar samhället. Krokoms kommun är redan där.

Det är känt att vindkraftsetableringar runt om i Sverige skapar konflikter mellan invånare i bygder där politikerna beslutar att etableringar och samråd ska genomföras. I Offerdal har vi drabbats dubbelt av detta.

Dels är vi redan Sveriges mest vindkraftstäta område, hälften av alla länets vindkraft finns i Offerdal. Dessutom har politikerna beslutat att göra en tvärvändning av tidigare vindkraftspolicy och öppna kulturbygden på Hällberget och Nordbyn till prövning för vindkraft, något som väckt starka känslor bland oss som bor intill den föreslagna industrianläggningen.

Om vi zoomar in på Kaxås och det område som politikerna nu vill exploatera för att bygga en storskalig vindkraftsindustri , Hällberget och Nordbyn; Vi talar om ett av Sveriges vackraste naturområden, vida känt både i och utanför Sveriges gränser .

Det gör att turister och kulturarbetare som filmare, författare med flera söker sig hit för att få inspiration och återhämtning och faktiskt material för sitt skapande. Här finns såna värden som är en bristvara i världen, tystnad, skönhet och harmoni i en relativt orörd natur, värden som inte går att köpas för pengar. Hällberget är också vårt egen utflyktsmål, det är vår ”Åreskuta”, dit drar vi när våra vänner och gäster kommer på besök, vi står där och hänförs över allt vackert.

Ska detta offras för några futtiga 100 000 kronor under några år ?

På det privata planet kommer vi att drabbas av sjunkande fastighetspriser, buller, blinkljus om vindkraften blir av. Rent naturmässigt kommer både orrspel och kungsörn att försvinna, likaså den vackra utsikten som bland annat varit scen i filmen ” Jerusalem”.

Redan i julas när kommunpolitikern Göte W Swén med stort personligt engagemang presenterade idén om en etablering i detta känsliga område, krävde vi att få ett besked från samtliga politiker var de står i frågan. Vi möttes med tystnad.

Vi vill fortfarande veta vilken policy partierna har för etableringar? Hur de anser att etableringarna ska drivas och hur många av kommunens framtida vindkraft verk som ska ligga Offerdal? Svaret blev fortsatt tystnad från ansvariga politiker.

Föreningen Livskvalité i Offerdal skickade en enkät med frågor till samtliga partier i Krokom. Deadline för svar var den 30 april. Svaret vi fått är inte ett enda.

Under tiden har representanterna för Kristdemokraterna, Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna i kommunstyrelsen röstat för att kulturbygden på Hällberget och Nordbyn ska göras tillgängligt för prövning av en etablering av vindkraft.

Upprepade mejl och brev har skickats från flera av oss som bor i byn Kaxås men några svar har vi inte fått från politikerna. Att de inte bryr sig om våra frågor och synpunkter kan väl knappast bli tydligare.

Vi vill också veta hur många vindkraftverk som politikerna kan tänka sig bygga i övriga områden som Ås, Rödön, Nälden och Krokom? Svaret är tystnad.

Föreningen Livskvalité i Offerdal

Sune Sjöström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel