Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker-nej till vindkraft

De styrande politikerna i Strömsund säger nej till bygget av tolv vindkraftverk vid Laxsjöhöjden på gränsen till Ragunda. Anledningen är att området inte har pekats ut som lämpligt för vindkraft.

Det är bolaget JP Vind som har ansökt om att få bygga en vindkraftspark med 40 torn strax norr om Skyttmon i Ragunda kommun. I ansökningen framgår att tolv av verken planeras på Strömsunds sida av kommungränsen.

Strömsunds kommun har sedan tidigare en översiktsplan där olika områden pekats ut som lämpliga för storskalig vindkraft. I planen finns även utpekade områden där vindkraft förbjuds av olika anledningar. De nu aktuella verken planeras däremot i ett område som varken har pekats ut som lämpligt eller som direkt olämpligt.

Trots att området inte är ett så kallat förbudsområde anser politikerna att det inte bör etableras några vindkraftverk vid Laxsjöhöjden. Kommunen vill inte öppna för storskalig vindkraft i fler områden än de redan utpekade. Anledningen är att kommunen först vill göra en ordentlig utredning kring de redan etablerade vindkraftverken. Utredningen ska bland annat ge svar på hur vindkraftverken upplevs av befolkningen och vilka konsekvenser etableringarna har fått.

Den del av vindkraftparken som ligger på andra sidan kommungränsen har av Ragunda pekats ut som lämplig för storskalig vindkraft. JP Vind ägs av Jämtkraft och Person invest.