Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker lämnar uppdrag i protest

Utvecklingsutskottet i Bergs kommun fungerar inte. Det tycker oppositionens politiker – som nu hoppar av utskottet.
– Utskottet behövs inte, säger Elsie Ryder Wikén (M).

Elise Ryder Wikén (M) och Jan Jonsson (M), ordinarie ledamöter i utvecklingsutskottet, samt ersättarna Lena Olsson (BE) och Eva Simonsson (MP), hoppar av från sina uppdrag i kommunens utvecklingsutskott. Avhoppen sker med omedelbar verkan eftersom politikerna anser att arbetet i utskottet inte fungerar.

Enligt Elise Ryder Wikén är det flera saker som inte har fungerat. Att möten har ställts in utan att oppositionens politiker har fått information är en sådan sak.

– Droppen var i juni när vi blev kallade till ett extra utvecklingsutskott på Storhogna, där vi skulle diskutera samarbete med Härjedalen. Jag åkte upp dit och det fanns inte en människa där. Då tröttnade jag.

Fick du någon förklaring till att det blev så?

– Det var att ordföranden i utvecklingsutskottet, Therese Zetterman, var sjukskriven. Visst, folk kan bli sjuka, men vi har ju en vice ordförande – Karin Paulsson. Och så har vi en tjänsteman som ska sköta kallelser och se till att alla är informerade.

Möten har ställts in eftersom det har funnits för få ärenden. Ändå har ärenden behandlats via mejlväxling och på inofficiella möten utan oppositionens inblandning, hävdar Elise Ryder Wikén.

– Jag vill inte tro att de medvetet har uteslutit oss. Jag vill tro att det inte ens har funnits i tanken. Det rättfärdigar ändå inte hanteringen av de här frågorna. Det är skattemedel vi hanterar och det måste få ha sin formella gång.

Behövs ett utvecklingsutskott i Bergs kommun?

– Nej, jag tycker inte det. Att möten ställs in visar att det inte är den mängden ärenden. Därför kan man spara pengar och ta de ärenden som är i kommunstyrelsen.

Karin Paulsson (S), kommunalråd och vice ordförande i utvecklingsutskottet, säger att det var en informationsmiss som låg bakom att Elise Ryder Wikén inte fick reda på det inställda mötet på Storhogna.

– Jan Jonsson ringde mig kvällen innan och fick veta att mötet var inställt. Han skulle ringa till Elise, men fick inte tag på henne. Det var olyckligt.

Enligt Karin Paulsson har oppositionspolitikerna varit lika delaktiga som majoriteten i utskottets arbete.

– Sedan hur de förmedlar vad som händer i utskottet till sina partikamrater, det vet inte jag. Men de har samma delaktighet som oss.

Karin Paulsson tycker att utvecklingsutskottet behövs i Bergs kommun.

– Jag vet att utskottet har gjort en hel del under den här mandatperioden. De har bland annat jobbat med planen för ett bättre företagsklimat och ungdomsdemokratidagen, så nog händer det saker.