Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker har en oklar bild av företagande

Framgångsrika företag är en förutsättning för att Sverige även i framtiden ska klara välfärdens utmaningar, men i debatten glömmer man ofta bort att det är i företagen och ingen annanstans som plattformen för vår gemensamma trygghet ligger.

Det finns inga outsinliga lyckobrunnar. Därför krävs en stor lyhördhet från det omgivande samhällets sida, inte minst från de politiska beslutsfattarna.

Vi representerar två av de företag i Jämtland som affärstidningen Dagens Industri nyligen gav utmärkelsen Gasellföretag. Bland kraven märks att omsättningen mellan 2006 och 2009 minst ska ha fördubblats, att rörelseresultatet är positivt och att finanserna är sunda.

Hos oss båda genomsyras dessutom allt vi gör av långsiktigt ansvar, vilket visas av att vi företräder tredje respektive femte generationen i våra företag. Denna kontinuitet är betydelsefull för våra familjer, våra anställda och samhället i stort.

Men Jämtland och hela Sverige behöver fler framgångsrika företag, fler snabbväxare och fler bolag som förmår värna välfärden. Högt på vår önskelista står därför att politiker på alla nivåer betydligt bättre än i dag tittar på de konsekvenser som deras beslut får ute på de enskilda företagen.

Många politiker har en alltför diffus bild av företagandet och lyssnar kanske hellre på sina egna tjänstemän än på företagare. Genom att besöka oss och prata med oss kan många onödiga hinder undanröjas. I flertalet snabbväxande företag är kapital för fortsatt expansion ett bekymmer. För vissa verksamheter kan lån via Norrlandsfonden fungera som bra komplettering till övrig finansiering.

Vi förstår att banker och andra kreditgivare ser en förhöjd risk med lån till snabbväxare. Samtidigt som möjligheterna oftast är större än hos mer traditionella företag är också riskerna det.

Detta skulle emellertid lätt kunna kompenseras genom att lägga på några procentenheter på den ordinarie räntan, men ingen i finanssektorn tycks vara beredd att erbjuda den tjänsten.

Konsekvensen blir att expansionen och det positiva som följer med den fördröjs eller uteblir.

Med mer gynnsamma villkor för företagen, både snabbväxande och andra, finns alla förutsättningar att få en god utväxling i form av nya företag, mer lönsamma bolag, tryggare och fler jobb och dessutom en stabil grund för den svenska välfärden.

Robert Färdvall

Hammerdals Betonggjuteri

Johan Eriksson

(Johan i Dille), Dille Foder & Maskin i

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel