Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker håller griseriet om ryggen

Nya hemska bilder i TV på hur det kan gå till i de stora svinfabrikerna. Detta är resultatet av den prispress som lagts på våra livsmedel som i sista ändan drabbar djuren. Bakom det hela ligger politiker som vill skryta med ett effektivt jordbruk med stordrift som ger billiga livsmedel. Djurfabrikerna är inget annat än institutionaliserat djurplågeri inom lagar och regler som lobbats fram av LRF och den urspårade bondekooperationen. Riksdag, regering och de politiska partierna håller sedan systemet om ryggen och eländet fortsätter år efter år. Samtidigt som de småskaliga djurvänliga småbruken trängs undan och med dem en oersättlig kunskap om hur ett levande djurvänligt jordbruk ska skötas.

Länsstyrelsens inspektörer som är riksdag och regeringens förlängda arm tar med hartassen när det gäller tillsynen av djurfabrikerna. De föranmäler sina inspektioner, ser mellan fingrarna och böjer rygg för makten som vill ha billiga livsmedel till varje pris. Däremot är länsstyrelsens djurskyddsinspektörer väldigt tuffa mot de små gårdarna. Då kan böter och även djurförbud utfärdas för minsta förseelse.

Där har de makten, som vill ha stordrift och helst ser att småbruken försvinner, i ryggen . Som konsument kan man påverka genom att bara köpa ekologiskt där djuren får leva under helt andra och rimliga former. Köp inte heller import där djuren har det ännu värre. Bra att Djurrättsalliansen som tidigare visat liknande bilder inte ger upp.

En av de värsta interiörerna 2009 ägdes av en höjdare inom köttindustrin som dessutom hade inflytande i styrelsen för Svenskt Djurskydd. Hans omsättning förra året var 15 miljoner. Direktörer som han, vilka aldrig sätter sin fot i stallarna, styr i dag jordbrukspolitiken. De är med och utformar politiken så att de själva gynnas.

När olyckan Eskil Erlandsson (C) ockuperade jordbruksdepartementet 2006 rekryterade han sina närmaste rådgivare direkt från LRF-toppen.

Avslutningsvis: Direktören med den värsta interiören gick fri medan de som filmat hans gravt vanvårdade grisar dömdes för olaga intrång

Rune Lanestrand, fd redaktör för Småbrukaren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel