Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker dömer ut sprit med striptease

Serveringar som har striptease och shower med naket inslag kan få problem med alkoholtillstånd i Östersund framöver. Och serveringen av ölhinkar stramas upp.

Östersunds kommun har i veckan beslutat om nya riktlinjer för serveringstillstånd, sedan en arbetsgrupp tittat närmare på vad som ska gälla i förhållande till alkohollagstiftning och tillsyn.

– En enig nämnd beslutade att anta de reviderade riktlinjerna och det känns väl förankrat, säger Emil Burman, ordförande i socialnämnden.

Kommunen ska bedöma riskerna för "eventuella alkoholpolitiska olägenheter." Det betyder att serveringstillstånd får vägras om det kan befaras uppstå problem eller särskild risk för hälsan.

I de nya riktlinjerna finns skrivningar om att befarad drogliberal verksamhet som inte är förenlig med seriös krogverksamhet - som sexklubbar eller shower med striptease - kan få problem med serveringstillståndet.

Ska kommunen vara restriktiv med tillstånd i såna sammanhang?

– Det kan ligga till grund för att det utgör alkoholpolitisk olägenhet. Det här är skrivningar som Åre och andra kommuner har infört i sina riktlinjer, säger Emil Burman.

– Det går att bedriva sådan verksamhet ändå men det är inte säkert att det blir lika lätt att få tillståndet.

Känner ni tveksamhet inför att få hit Dragan eller motsvarande verksamhet som han bedriver?

– Mig veterligen har det inte varit något tal om det. Situationen har inte varit aktuell i Östersund på länge, det handlar mer om att veta vilka regler som gäller i kommunen, konstaterar Emil Burman.

I riklinjerna talas också om återhållsam servering av helflaskor med sprit, vin och så kallade ölhinkar.

– Det har framkommit att det konsumeras stora mängder på restaurangerna emellanåt och nu blir det en mer restriktiv hållning kring det, säger Emil Burman.

– Krögarna ska ha uppsikt över vad som dricks och att folk inte blir för berusade vilket man ett ansvar för. Bedömningen är att det blir svårare att klara av om man bara släpper ut stora mängder alkohol.

Enligt Emil Burman får ölhinkar beställas i samband med bordsservering, men inte vid självservering i baren.

Vad menas då med bordsservering? Ska man äta något till eller fungerar det med att enbart beställa dricka till bordet i det här sammanhanget?

– Var gränsen går för när man behöver äta blir en fråga för alkoholhandläggarna att ta ställning till, konstaterar Emil Burman.

– Arbetsgruppen som jobbat fram det här har tagit stor hänsyn till Folkhälsoinstitutets modell för riktlinjer vid alkoholservering.