Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker backar efter kritik från byborPolitiker backar om vägbelysning

Kritik från bybor fick de styrande politikerna i Strömsund att backa. Vägbelysning som har släckts kommer nu att tändas.

LT har tidigare berättat om flera byars kritik mot beslutet att släcka 1 400 väglysen runt om i Strömsunds kommun. Kritikerna har även vänt sig direkt till de ansvariga tjänstemännen och politikerna. På kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutade politikerna därför att ta bort regeln om att väglysen bara ska finnas där det är tätare än 400 meter mellan hus där det bor människor året runt.

– Det har ringt många, både till tjänstemännen men även till oss politiker om det här. Vi har fått in synpunkter och har tagit till oss. Jag kan själv medge att det ser lite konstigt ut om man åker genom exempelvis Rudsjö där det lyser i början på byn, är mörkt i mitten och sedan lyser i slutet igen, säger kommunalrådet Gudrun Hansson (S).

Hon säger att det nu ska ske en dialog där företrädare för byarna tillsammans med kommunen diskuterar vilka väglysen som eventuellt kan släckas och vilka som bör lysa oavsett hur långt det är mellan de permanent boende. Gudrun Hansson förmodar att de nya reglerna kommer att innebära fler tända lysen men att det blir en diskussion med varje by.

– Det är vikigt att vi är mer flexibla och tittar hur det blir i varje by. Sedan får vi se var det landar men vi måste skaffa oss ekonomiskt utrymme för det här är en viktig fråga.

Gudrun Hansson kan inte svara på varför regelverket för väglysen har varit så oflexibelt utan konstaterar att det var beslut som fattades förra mandatperioden.µ