Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker arvoderas i föreslaget råd – men pensionärerna blir utan

Politikerna föreslås få ekonomisk ersättning när de deltar i Bergs nya handikapp- och pensionärsråd. Men pensionärerna och de handikappade själva ser ut att få klara sig utan arvode.

Annons

I budgetarbetet inför 2010 föreslogs att både pensionärsrådet och handikapprådet skulle upphöra i sin nuvarande form, men beslutet har ännu inte verkställts.

Nästa vecka fortsätter diskussionen om Bergs pensionärs- och handikappråds vara eller icke vara. När politikerna i kommunstyrelsen sammanträder den 7 september ska de ta ställning till den nya utformningen av det kommunala pensionärs- och handikapprådet.

Enligt tjänstemannaförslaget kommer de gamla pensionärs- och handikappråden att upphöra vid årsskiftet. Och i stället ska ett nytt råd med åtta representanter inrättas. Det nya rådet ska, enligt förslaget, ha ett utskott för vardera intressegrupp och rådet får själv bestämma hur många gånger per år de ska träffas.

Förutom representanter från handikapp- och pensionärsorganisationerna föreslås även politiker från kommunens nämnder delta i det nybildade rådet. De planeras arvoderas enligt gällande reglemente för förtroendevalda. Men representanterna från handikapp- och pensionärsorganisationerna får, enligt förslaget, ingen ekonomisk ersättning när de deltar i rådets arbete.

Tidigare har alla ledamöter, både politiker och organisationsrepresentanter, i pensionärs- och handikappråden arvoderats i samband med sammanträden.