Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiken lever!

Relationen mellan regeringen och Svenskt Näringsliv har varit förvånansvärt frostig under mandatperioden.

Annons

Finansminister Anders Borg har hörts vifta bort arbetsgivarorganisationen som ett ”särintresse”. Och det är klart, för Moderaterna – det nya ”arbetarpartiet” – gäller det att tänka på klassprofilen ...

Först när en framstormande opposition lanserar förslag om avskaffat rut-avdrag och höjda skatter för samhällets toppskikt lyckas man sluta leden inom den borgerliga familjen. För gud nåde den som rör min flitiga och rabatterade städhjälp! Nej, intresset ljuger som bekant aldrig.

Det känns bra att höra Maud Olofsson, direktör Urban Bäckström och Skattebetalarnas förening förenas i en kritik mot de rödgrönas budgetförslag. Politiken lever!

Politik handlar om motsättningar och på den punkten måste man ändå ge högern en eloge; alliansen har verkligen bidragit till att åskådliggöra de ideologiska konfliktlinjerna. Och än mer tydligt blev det i går när oppositionen presenterade sitt samlade budgetförslag. Slutsatsen är att vi går mot ett val fyllt av motsättningar. Ja, detta trots att de rödgröna accepterar det mesta av regeringens skattesänkningar.

Att ett valår – präglad av osäkerhet inför den ekonomiska återhämtningen – gå fram med breda skattehöjningar är inte realistiskt. Oppositionen hämtar i stället intäkter från annat håll, till exempel genom nedskärningar i försvaret, slopat rut-avdrag och vårdnadsbidrag.

Mot en borgerlighet som vill cementera förhållandena mellan fattiga och rika, kvinnor och män, står en opposition med en tro på politikens kraft. Det går att förändra samhället, göra det mer rättvist, jämställt och klimatsmart.

Att de rödgröna lyckas göra sig ovän med Svenskt Näringsliv, Maud Olofsson och Skattebetalarnas förening på kuppen är ett pris väl värt att betala.