Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiken hindrar företagande

Riksdagspartierna tävlar om att framstå som det mest småföretagarvänliga alternativet inför valet nästa år. Problemet är att utgångspunkten för förslagen ofta är helt felaktig.

Nästan hela det regelverk som i dag styr och beskattar är skapat för företag med fler än 20 anställda, trots att de bara utgör 1,8 procent av alla företag i landet. Ändå tillämpas det i stort sett rakt av på småföretagen.

I Jämtland har 22 695 företag, 99,0 procent, färre än 20 anställda, enligt SCB:s Företagsdata. De större är 230 till antalet, vilket motsvarar 1 procent. Vi har i en enkät bett 3 000 av Fria Företagares medlemmar och 3 000 av Vismas småföretagarkunder över hela landet att rangordna de sex viktigaste frågorna inför nästa års val.

Så här blev resultatet:

1. Sjuklönesystemet.

2. Arbetsgivaravgifterna.

3. Enklare regelsystem.

4. Lagen om anställningsskydd.

5. Beskattning av risk- och investeringskapital.

6. 3:12-reglerna.

Politikerna måste börja visa att de på allvar förstår småföretagarnas verklighet. Då räcker det inte att lätta på det ekonomiska trycket här och var – som exempelvis med sjuklöneveckorna.

Vad som behövs är ett nytt sätt att se på hur ett mindre företag skapas, utvecklas och blir långsiktigt livskraftigt. Här finns stora möjligheter att tänka nytt. Ett exempel: I mindre företag ska moms redovisas på bestämda datum månadsvis eller kvartalsvis. En fundering utanför boxen skulle kanske leda till att företagen i stället redovisar moms när det passar dem bäst under kvartalet, det vill säga när de har tid eller när de behöver få momspengar tillbaka. När kravet på revision i mindre aktiebolag togs bort för tre år sedan, ledde det till att den bättre aktiebolagsformen lockade tusentals nya och gamla företagare.

Drygt sju av tio nya företag i Jämtland de senaste åren är aktiebolag, enligt Bolagsverket. Sverige var ett av de sista EU-länderna att genomföra den reformen. Möjligheten finns att bli först med helt nya spelregler för en miljon svenska småföretag och deras nästan två miljoner sysselsatta.

Ta vara på den chansen.

Mats Assarsson, Förbundsordförande Fria Företagare

Rolf Dahlberg, Vd för Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel