Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik – inte konkurrens

De borgerliga skönmålar ofta konkurrensen som ett drivmedel som för utvecklingen framåt.

Annons

Det har de alldeles rätt i. De glömmer dock att den även främjar ojämlikheten, den starkare vinner. Därför ska den allmänna välfärden inte vara beroende av konkurrensen, men komma alla till del som har behov av den.

Den offentliga sektorn har bevisat att den kan utvecklas utan konkurrens både i kvalitet och effektivitet minst lika bra som privata entreprenörer om dock på olika områden. Sjukvården i dagens Sverige är minst lika bra som den i USA men betydligt billigare och fram för allt omfattar den alla. Bromsklossar finns i de offentliga verksamheterna men där måste politikerna och allmänheten bli betydligt tuffare i sina krav till förvaltningarna och de offentligt ägda bolag.

För Östersunds del är Jämtkraft och numera även Östersundsbostäder, tydliga exempel på vad offentligt ägda företag ger för fördelar till kommuninvånarna. De står emot den icke fungerande el- och bostadsmarknadens ockerpriser.

Vård, omsorg, skola, infrastruktur och andra grundläggande behov mår bäst av en politisk styrning som riktar blicken mot framtiden. De fungerar inte under en konkurrens som slår ut de ekonomiskt svaga och de som har de största behoven.

Kick Leijnse (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel