Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik i praktiken på sjukhuset

Det kan vara långt mellan politiska beslut och dess följder. Marie Nordén (S) försökte komma verkligheten närmare på fredagskvällen.

De två försöken att sätta en provtagningsnål på den lilla patienten har misslyckats. Personalen på neonatalavdelningen har försökt med flera trick från sin erfarenhetsbank, som att genomlysa handen med en ficklampa och värma upp blodkärlen med speciella värmekuddar. Men åtgärderna har varit fruktlösa. Avdelningen är specialiserad på att vårda de allra minsta och yngsta patienterna, som för tidigt födda och allvarligt sjuka nyfödda barn.

– Vi får göra ett nytt försök i morgon i stället, säger Ellinor Boväng, sjuksköterska på avdelningen.

Hon visar kvällen praktikant, Marie Nordén (S), de små provrör som används för prover på de små patienterna.

Marie Nordéns praktik är en del i Vårdförbundets kampanj "Gå en dag i mina skor" där man erbjuder politiker och andra makthavare en chans att uppleva ett arbetsskift inom vården. Syftet är att beslutsfattarna ska få en djupare inblick i de verksamheter de fattar beslut om.

– För mig handlar det om att skaffa mig kunskap om så många människors verklighet som möjligt, säger Marie Nordén. Här på neonatalavdelningen har jag lärt mig att det finns en otrolig kompetens, sen tycker jag nog att det varit fullt upp, vi har inte suttit ner sedan överlämningen när vi började skiftet.

I 42 år har barnsjuksköterskan Kristina Strömmer arbetat på avdelningen. Under den tiden har neonatalvården utvecklats enormt.

– Jag tror att det som fått mig att arbeta kvar så länge är den trevliga arbetsplatsen, säger Kristina Strömmer. Sen tror jag att den varierande arbetsbelastningen är bra. Ibland är det lugnt och ibland hektiskt.

Problemen med personalförsörjning inom landstinget i Jämtland känns även av på neonatalavdelningen.

– Vi har för lite folk och det är svårt att rekrytera personal med rätt specialistkompetens, säger Lise Hjemgaard Svensson, barnsjuksköterska.

Ett politiskt utspel om höjda löner för sjuksköterskor väntas komma nästa vecka från de styrande landstingspolitikerna. Detta för att lönerna här är lägre än i övriga landet.

Ellinor Boväng verkar trots det ha bestämt sin karriärväg.

– Jag vill specialisera mig antingen till barnsjuksköterska eller barnmorska, säger Ellinor Boväng. Det skulle ju vara ett plus om en vidareutbildning också gav mer betalt.