Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polispatrull försenades en timme efter att ha skickats till fel ort

På tisdagen skickades en polispatrull till fel ort efter att ha fått fel adress av Regionledningscentralen i Umeå. Patrullen kunde anlända till rätt adress först efter en timme. Liknande problem har rapporterats sedan flytten i början av sommaren.

På tisdagen larmades polisen om ett bråk på ett HVB-hem i Krokom, men den utryckande patrullen hamnade istället i Föllinge, berättar SVT Jämtland.

Föllinge ligger knappt 45 kilometer norr om Krokom och det var dit polispatrullen åkte efter att polisen larmats om ett bråk på ett HVB-hem. Anledningen till att patrullen skickades fel var att gatunamnet finns både i Krokom och i Föllinge, men adressen i Krokom dök inte upp i polisens datasystem när larmet mottogs på Regionledningscentralen i Umeå.

Läs också: Se hela vår granskning av polismyndigheten

Det var först när patrullen kom fram till Föllinge som de upptäckte misstaget och blev tvungna att vända tillbaka till Krokom och rätt adress. Patrullen anlände cirka en timme senare än de hade gjort om de fått rätt adress från början. Vid det laget hade bråket på HVB-hemmet upphört och stämningen hade lugnat ner sig.

– Det är inte första gången det händer i Jämtland men det kan bero på att Jämtland har speciella databaser, säger Mikael Klein, tillförordnad chef vid RLC i Umeå, till SVT, om händelsen.

Läs också: Polischefen: "Jag vill påstå att det inte är så illa"

Enligt Mikael Klein har Jämtlands län en speciell databas som skiljer sig från andra läns system. Jämtlands system är inte uppdelade efter kommuner och orter utan efter församlingar. Han säger till SVT Jämtland att personalen som tidigare satt i Östersund hade bättre lokalkännedom och kunde alla gator.

– Nu har vi inte det och dom ska inte behöva kunna alla gator, utan vi ska kunna lita på våra system, säger han till SVT.

Databasen ska bytas ut, något som enligt Mikael Klein kan lösas tidigast under hösten.

Läs också: Polis i länet: "Det är minerad mark att ifrågasätta omorganisationen"

Länskommunikationscentralen i Östersund stängde i slutet av maj och stora delar av personalen flyttades då upp till Regionledningscentralen i Umeå, där de tillsammans med personal från andra län hanterar hela Region Nord. Region Nord består av Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län.

Fler artiklar om omorganisationen:

Här är poliskaoset i Jämtland som cheferna vill dölja

Kommunalrådet om polisens försvar av centraliseringen: "Jag tycker att man tar lite lätt på kritiken"

"Vi kommer längre och längre från medborgarna"

LEDARE: Kompetenssvinn inom polisen kan kosta liv

Hon är en av många som lämnar polisyrket

Gissningar påverkade förändringen av polisorganisationen