Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polislönerna för låga

Att jobba som polis innebär att man har ett av Sveriges mest krävande yrken. Det är ett ansvarsfullt uppdrag och vi har en arbetsmiljö där vi dagligen bekämpar hot och våld.

Rätt omdöme och yrkeskunskap är helt avgörande för ett rättssäkert samhälle. Vi vill att det ska märkas även i lönekuvertet.

Dagens 21 300 kr i lägstalön är en förolämpning mot det tunga ansvaret som nyutexaminerade poliser tar i sitt dagliga arbete. Det har under en längre tid har funnits en frustration bland poliser att arbetsgivaren inte förstår att vi arbetar under hårt tryck och har en mycket pressad arbetssituation. Vi är engagerade och vill göra ett riktigt bra jobb men upplever att vi inte får förutsättningar att göra det.

Nu har Sveriges poliser helt enkelt tröttnat på att inte bli sedda och bekräftade och kämpa på för löner som inte står i paritet med uppdraget. Denna lönerörelse är en ödesfråga eftersom en del kollegor känner att de inte längre vill jobba kvar i yrket om inte lönerna höjs. Om inte arbetsgivaren tänker om kring sin lönesättning är risken dessutom stor att man inte lyckas rekrytera rätt personer till yrket i framtiden.

Det är tragiskt att polismyndigheterna, vars uppdrag är att bekämpa brott, upprätthålla säkerhet och ge människor skydd och annan hjälp, inte har förstånd att värdera polisernas arbete utan istället ser på när kvalificerade yrkesutövare går på knäna. Det är allvarligt, och både arbetsgivare och politiker borde lyssna. Till skillnad från vår arbetsgivare har människor i Sverige förstått att vi har för låga löner. Det visar en färsk Sifo-undersökning som Polisförbundet gjort. De har förstått att den kunskap som nyutexaminerade poliser har med sig är värd minst 25 000 kronor i månaden. De har förstått att vårt yrkeskunnande kan göra skillnad i deras liv och dra ned samhällskostnaderna. Att vår arbetsgivare inte förstått att samma sak är visar brist på både lyhördhet och ansvar. Det handlar inte bara om löner för enskilda poliser. Det handlar om vilken poliskår samhället behöver i framtiden.

Sven-Erik Svensson

Polis och ordförande för Polisförbundet i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel