Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser utsätts ofta för våld i sitt arbete

En stor andel av poliserna i Jämtlands län har utsatts för våld och hot om våld i sitt arbete. Det visar en färsk undersökning som gjorts inom Polisen i Jämtlands län.

Polismyndigheten i Jämtlands län har i år genomfört en stor medarbetarundersökning. Undersökningen tar upp ett stort antal faktorer som påverkar hur nöjda poliser och civilanställda är med sitt arbete inom myndigheten.

Bland annat har medarbetarna fått svara på frågor om den fysiska arbetsmiljön, vilket förtroende de har för ledningen och hur de trivs med sitt arbete. Men de har också fått svara på frågor som gällt hur ofta de utsatts för våld eller hot i sitt arbete. Cirka 44 procent av de anställda poliserna svarar i enkäten att de under de senaste tolv månaderna har utsatts för våld, en eller flera gånger.

När det gäller hot om våld så är den formen av övergrepp också väldigt vanlig bland poliser. I undersökningen svarar drygt hälften att de varit utsatta för hot om våld i sitt arbete det senaste året. Fjorton procent svarar att de utsatts för hot om våld något arbetspass i veckan eller månaden.

Även om det inte är vanligt förekommande så finns också ett antal poliser vars familjer utsatts för våld eller hot om våld som en följd av polisyrket.

Thomas Sandström arbetar som ordningspolis i Östersund och säger att han själv sällan uppfattar arbetet som våldsamt eller hotfullt.

– Det handlar ju så mycket om vad man är för typ av person. För många kanske det är så att man har en högre acceptans för att utsättas för sådana här saker. Faran är väl att man börjar tolerera mer bara för att man anser att det hör till arbetet.

Kollegan Katrin Sahlin konstaterar att poliser med en viss typ av arbetsuppgifter blir utsatta för våld och att det ligger i arbetets natur.

– Man får ju nästan räkna med att de kan hända vissa saker. Men vi har utbildning för det och det går inte att vara rädd för att det ska hända.