Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser missnöjda med nytt datasystem

Polisen har sjösatt en ny plattform i sitt datasystem.
Flera tillbudsanmälningar har lämnats in från frustrerade poliser i Jämtland.
En polis anser att systemet inte verkar vara riktigt färdigutvecklat.

Flera tillbudsanmälningar har gjorts från polisen i Östersund gällande plattformen POLAR, en ny plattform som polisen håller på att gå över till i sommar.

I en av anmälningarna skriver en polis: "POLAR är ett undermåligt system som ingen av oss poliser är bekväm med. Det är psykiskt påfrestande att inte kunna avrapportera inom själig tid."

Anmälaren uppger att systemet inte fungerar och tycker att arbetsmiljön försämrats avsevärt sedan systemet infördes.

"...om det inte händer något med POLAR så kommer det bli färre poliser synliga på gatorna eftersom vi måste sitta inne och "brottas" med ett system som inte är välfungerande." skriver han i anmälan.

Det nya systemet hittar enligt anmälan inte genvägar som finns på startsidan och har också problem att hitta sidor och program.

Närpolischefen Patrik Jonsson bekräftar att det finns ett missnöje bland en del poliser med systemet.

– Det är en ny plattform som har vissa barnsjukdomar som man försöker jobba bort centralt. Det finns saker som inte fungerar i den här plattformen. Det finns en hel del klagomål på att det finns en tröghet i systemet och det kan till och från vara ganska instabilt, säger Patrik Jonsson.

Den nya plattformen POLAR håller på att ersätta den gamla plattformen BasA, som nu fasas ut. Ungefär två tredjedelar av poliserna i landet har nu gått över till POLAR.

– Det tidigare systemet var betydligt stabilare när vi hade det. Det fungerade jättebra, men samtidigt är det väl så att med tiden hade det inte gått att köra. Teknik måste ju förnyas. Vi anmäler det här centralt, eftersom det är en central teknikenhet som sköter om IT-systemen, och det finns säkert anmälningar på andra ställen i landet också skulle jag tro, säger Patrik Jonsson.