Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser blev inlåsta i arresten

Kortläsarna slutade plötsligt att fungera på häktet och i delar av polishuset i Östersund. Det resulterade i att såväl poliser som arrestpersonal och intagna blev inlåsta utan att ha möjlighet att komma ut.

Detta framgår av en rapport som skickats i polisens egna interna system för tillbudsrapportering.

Det var för snart en månad sedan som händelsen inträffade.

Klockan var halv fyra på morgonen en lördag natt för snart en månad sedan när alla kortläsare och även andra kortläsare i polishuset i Östersund blev strömlösa. Det innebar att poliser, häktespersonal och intagna blev instängda i lokalerna utan att kunna ta sig ut.

Vakthavande polisbefäl, som befann sig utanför de stängda lokalerna, fick i det läget bryta ett nödhandtag från förhörsrumskorridoren för att släppa ut poliserna. Han fick också lägga en tidning mellan dörren och dörrposten så att dörren inte låstes igen. Vid en nödsituation ska denna väg, enligt rapporten, användas som utrymningsväg.

Problemen med de låsta dörrarna skulle dock fortsätta i flera timmar till.

Fastighetsägaren kontaktades som snabbt var på plats, men den utskickade jourpersonalen kunde bara konstatera att problemet endast kunde lösas av larminstallatören. Larminstallatören fanns dock endast tillgänglig per telefon och meddelade att deras personal kunde flygas upp i nödfall.

Vakthavande polisbefäl fick själv felsöka genom att till att börja med kontrollera larmdatorn om vilka liknande larm som kommit in. Larmdatorn hade dock slutat att fungera.

Via telefon meddelade larminstallatören att felet kunde finnas i ett serverrum i polishuset, men även den kortläsaren var ur funktion och huvudnyckeln passade inte till dörren.

Fler personer blev inkopplade i jakten på strömavbrottet och tillslut fick personalen upp dörren till serverrummet där det visade sig att en automatsäkring som skulle vara aktiv, hade löst ut.

När säkringen återställts fungerade kortläsarna igen.

Detta felsökande pågick i ungefär två timmar enligt tillbudsrapporten.

Ur vakthavande befäls rapport: ”Dessa problem varade under tiden 03.30 till 05.30, under denna tiden kunde LKC (larm och kommunikationscentralen) inte se vilka larm som inkommit via larmdatorn. Om det under denna tiden inkommit ett överfallslarm från arresten så skulle LKC ej ha uppmärksammat detta på samma sätt som med en fungerande dator”.