Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser åtalas för ofredande av fotograf

Jesper Nilsson tog bilder på två civilpoliser i tunnelbanan.

Jesper Nilsson tog bilder på två civilpoliser i tunnelbanan. Då tvingade poliserna till sig mobiltelefonen med våld och tvingade honom radera bilder genom hot. Nu åtalas poliserna för ofredande, grovt egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel.

Jesper lyckades återskapa en film som han tagit med mobilkameran när han konfronterades av poliserna som påstod att han ofredat dem och att det var olagligt att fotografera i tunnelbanan.

Läs mer här om hur det gick till.

Jesper valde att publicera filmen och uppgifter om händelsen på sin hemsida. Polismännan valde då att polisanmäla Jepser för förtal och åklagaren skickade vidare anmälan till Justitiekanslerna.

JK valde dock att skicka tillbaka anmälan eftersom hemsidan inte är registrerad som tidning och därför inte kan åtalas för tryckfrihetsbrott.

Istället åtalas polismännen nu för ofredande, egenmäktigt förfarande, olaga tvång alternativt tjänstefel. I stämningsansökan till tingsrätten skriver åklagaren att poliserna ofredat Jesper genom att trycka upp honom mot en vägg.

De har också med våld tagit Jespers mobiltelefon, datorväska och id-kort – en handling som grovt egenmäktigt förfarande.

Genom att hota Jesper med anmälan för ofredande har poliserna tvingat honom att radera sina bilder. Detta anser åklagaren är olaga tvång.

Blir poliserna fällda riskerar att arbetsgivaren beslutar om diciplinära åtgärder.

 

– Jag är väldigt glad att åklagaren gick på min linje. Hundratals människor har kontaktat mig efter det här och berättat att de inte ens ansett det lönt att anmäla polisövergrepp. Eller om de anmält så har förundersökningen lagts ned, säger Nilsson till TT.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild