Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens volontärprojekt ligger på is

Tommy Karlsson är en av få polisvolontärer i Östersund. Han tycker det behövs fler – men just nu ligger hela satsningen på is.

Polisen i Jämtlands län började arbetet med volontärer hösten 201,1 men på grund av den stora omorganiseringen av polismyndigheten, där landets polismyndigheter ska bli en, har volontärverksamheten nu avstannat.

– Den här omorganiseringen är den största förändringen sedan 1965 och nu ligger volontärverksamheten lite på is, säger Joakim Ekavall, samordnare för volontärverksamheten på polismyndigheten i Jämtlands län.

Tommy Karlsson halkade in på polisens volontärarbete på ett bananskal. För tre år sedan var han på en informationsträff på polishuset. Där berättade de vad det skulle innebära att vara volontär. Han lämnade in en intresseanmälan, fick gå på intervju och gick sedan vidare till en utbildning som var på tre kvällar. Där gick de genom lagar och regler och allmän information. Det handlade mycket om rättigheter och skyldigheter.

Tommy Karlsson tycker att arbetet som polisens volontär är intressant.

– Många gånger har jag fått sitta med på polisens utsättning där de talar om vad de ska göra under kvällen, säger Tommy Karlsson. När de är ute och går så är det väldigt positiv stämning. Många ungdomar är jätteglada att de syns ute på stadens gator.

– Det är mest bara positivt, säger Tommy Karlsson.

De huvudsakliga uppgifterna har varit att göra trygghetsvandringar på kvällar, de kvällar ungdomarna är ute på stan som till exempel skolavslutningar, lucia, Storsjöyran och lönehelger. Arbetet handlar om att synas och informera.

Enligt Tommy Karlsson skulle det behövas fler volontärer så att det finns fler att plocka av när någon inte kan. Men för att locka fler måste det också finnas mer att göra. Volontärerna har efterlyst mera jobb och uppdrag till polisen.

– För att få in nytt folk så tror jag det behövs att polisen breddar uppdragen. Jag tycker det känns som att de inte riktigt vet vad de kan använda oss till i dag, säger Tommy Karlsson.

Själv arbetar Tommy Karlsson som volontär för att göra en god gärning.

Tommy Karlssons uppfattning är att polisen försöker hitta nya uppdrag men har allt mindre tid att lägga på just volontärerna.

– Polisens volontärer i Stockholm är betydligt fler och har fler uppdrag jämfört med här. Det kan handla om olika båtmässor och Prideparaden till exempel, säger Tommy Karlsson som också tillägger att Östersund är ju en klart mindre stad än Stockholm.

Tommy Karlsson känner sig också aningens frustrerad eftersom de fått bra feedback från polisen då de tycker att de gör ett bra jobb. Polisen har meddelat att det enligt statistiken har blivit bättre. Men om det är volontärernas förtjänst eller inte törs inte Tommy Karlsson säga. Han tilläger dock att sedan de började så har statistiken gått i positiv riktning.

– Jag förstår varför det står still med volontärverksamheten. Och det är på grund av att de har så mycket med sin egen organisation att stöka med. Jag hoppas att de kan komma i gång igen då de landat. Första gången vi gick var vi tio stycken och nu är vi nere på fyra till fem som är kvar, säger Tommy Karlsson.