Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Vi måste agera för att skydda allmänheten mot farliga djur

Polisens avlivningsbeslut på de två Frösöälgarna var enkelt: – Skulle det hända att något barn blir nedtrampad eller sparkad av en älg och vi inte har reagerat trots att folk har ringt, då skulle vi få verkliga bekymmer, säger Andrew Sörensen vid Östersundspolisen.

Annons

De två älgarna hade gjort sig hemmastadda på Frösön och hade under hela hösten strukit runt i björksly och buskage bland hyreshusen.

Och de blev allt mer närgångna.

På torsdagen fattade polisen beslut om att avliva djuren – ett beslut som både applåderats och kritiserats av allmänheten.

– Ur vår synvinkel var det ett enkelt beslut. En som ringde sade att ”nu fan får det vara nog”. En av älgarna hade då gått fram och luktat på armen och han upplevde situationen som olustig, berättar Andrew Sörensen, jaktbrottsutredare vid Östersundspolisen.

Samtal till polisen från oroliga boenden på Frösön vittnar om liknande händelser och enligt Sörensen fanns det ingen annan utväg än just avlivning.

– De kan springa över en barnvagn eller bli skrämda och rusa genom en grupp med förskolebarn. Älgarnas beteende var felaktigt. Vi vet ju av erfarenhet att en älg kan angripa och skada en person allvarligt.

Det finns exempel på ursinniga älgar som sparkat av såväl gevärskolvar som krossat folks ben.

– Älgar är inget att leka med.

– Ett annat problem var att de vistades intill den starkt trafikerade leden till flygplatsen och där finns det en stor olycksrisk.

Har man inte kunnat söva älgarna och fraktat iväg dem?

– Det får vi inte göra och det finns inte heller det bevarandevärdet. Det är en drastisk metod.

– Och om vi hade flyttat dem någon annanstans så spelar ingen roll; de är fortfarande tama och kan skada någon där.

Vad händer med älgarna nu?

– De kördes till slakteriet i Hammerdal, besiktigas och polisen får pengarna av det som går att använda av köttet. Den betalningen använder vi för att betala de som har gjort jobbet med transporter och så vidare. Det är alltid ett nollsummespel.

Köttet går ut på marknaden via slakteriet på sedvanligt sett.

– Det finns inget skäl att tro att köttet är dåligt eller otjänligt.

Kommentarer från LT:s webb:

Annons