Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för ny brottsmetod – drabbade riskerar själva bli misstänkta

Bedragare hittar hela tiden nya sätt att lura folk på pengar. Polisen går nu ut med en varning för en ny brottsmetod riktad mot företag.

Annons

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar: Vältalig bedragare följer efter äldre

Nyligen fick en restaurang i Falun i Dalarna en beställning från ett större sällskap människor. Beställningen kom via mejl och avsändaren påstod sig komma från ett engelskt företag.

När man hade rett ut och kommit överrens om alla detaljer och pris fick restaurangen sedan ytterligare ett mejl.

För Plus-kunder och prenumeranter: Så skyddar du dig från bedrägeri – här är expertens enkla tips

Där fick de frågan om de kunde ta emot betalningen för alla de kostnader som sällskapet skulle ha under sin vistelse i Sverige – bland annat resor och hotellnätter. Restaurangen ombads att skicka pengarna vidare till de företag som skulle ha dem.

Enligt polisen kan detta vara ett försök att få restaurangen att tvätta brottspengar. Hade de tagit emot pengarna och skickat dem vidare hade de kunnat bli misstänkta för pengatvätt.

Nu vill polisen varna restauranger och andra företag att inte ta emot och förmedla pengar från kunder. De uppmanar även folk som har tips att höra av sig till polisen och be att få prata med sin lokala bedrägerigrupp.

Polisen har skickat ut varningen för hela Sverige. Per Thelin vid Jämtlandspolisen säger dock under fredagen att han inte hört att något liknande har hänt i länet.

----

Läs mer:

Köpte kläder och tecknade avtal i annans namn – åtalas för bedrägeri

Efterlyst man gripen i Uppsala – misstänks för bedrägerier runt om i landet

Polisen varnar för kvinna som tigger läkemedel: "Man ska absolut inte ge någonting"