Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen utreder branden

Tre hus var övertända när räddningstjänsten anlände.

Samtidigt fanns det explosionsrisk.

– Vi var tvungen att spärra av, berättar Katrin Sahlin från polisen, på plats vid storbranden i Tandsbyn.

Larmet inkom till räddningstjänsten klockan 14.17 på måndagen.

Ett boningshus stod i brand i utkanten av Tandsbyn, löd den första rapporten.

– Men vi ser ett stort rökmoln redan på E14 och när vi kommer på plats så är tre av fyra byggnader i princip övertända, säger Thomas Fredriksson, räddningsledare.

De brandhärjade byggnaderna var boningshuset, en verkstad, en lada, ett växthus och ett garage. Garaget var den enda byggnaden som gick att rädda.

Brandens häftiga förlopp styrks av grannen som larmade, Anders Gustafsson.

– Jag kom hem vid 14-tiden för att hämta kläder. Då såg jag att det brann. Sedan gick brandförloppet väldigt fort, berättar Anders Gustafsson.

Ett äldre par bodde i det äldre timmerhuset som brann ned till grunden. De klarade sig helt oskadda och var ute när räddningstjänsten kom till platsen.

Men faran var inte över.

– De initiala uppgifterna på plats var att det skulle finnas acetylenflaskor i verkstaden och dynamit i garaget, berättar Thomas Fredriksson.

Enligt räddningstjänsten satte därför alla resurser in på att få ut dynamiten ur garaget. Polisen spärrade snabbt av området runt branden. Någon dynamit har ännu inte hittats.

– Vi har varken hittat acetylenflaskor eller dynamit på platsen ännu, säger Fredriksson.

Brandorsaken är inte fastställd. De första uppgifterna tyder dock på att det handlar om en ren olyckshändelse.

– Det ryktas om att det är ett spritkök som har välts omkull. Och då kan det gå väldigt snabbt, säger Thomas Fredriksson.

Anders Gustafssons hus, som ligger cirka 50 meter framför brandplatsen, klarade sig helt utan skador. Inte heller några andra människor kom till skada i branden.

– Det äldre paret mår efter omständigheterna bra, men är förstås chockade av händelsen, avslutar räddningsledaren Thomas Fredriksson.

Räddningstjänsten riktar nu in sig på ett eftersläckningsarbete. Samtidigt skall polisen försöka fastställa den slutgiltiga brandorsaken.