Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen tvingas hyra skoter

När polisen i Jämtland åker på utryckningar där det krävs skotrar, då är det är det skoteruthyraren som gäller. Det finns bara två polisstationer i länet som har egna skotrar.

När polisen i länet måste använda skotrar vid sin tjänsteutövning får de vända sig till en skoteruthyrare. Tidigare hade de flesta polisstationerna egna så kallade skoterpaket, där det ingick två skotrar, lastade på en släpvagn.

Men nu har de flesta stationerna i länet blivit av med sina skotrar och det finns två anledningar till det. En är att släpvagnen med last blev så tung att det krävs BE-körkort för att vagnen får dras efter polisbilen. Det är få poliser i länet som har den typen av körkort. Dessutom anser polisen att det blir för dyrt att ha två skotrar stående i varje polisgarage, skotrar som sällan använts.

– Händer det en olycka där en skoter är inblandad och det bara går att komma till platsen med en sådan, då är det räddningstjänsten som i första hand blir kallad till för att eventuellt kunna rädda liv, säger biträdande chefen för närpolis city i Östersund, Maria Könberg.

Könberg säger att polisen har gjort den prioriteringen att när det behövs skotrar, då hyr man dem.

– Så gör vi alltid när vi har en planerad övervakning. Då står det alltid bra grejer och väntar på oss där skotrarna behövs, färdigtankade och iordninggjorda.

Hur gör ni då om ni skulle vilja göra en razzia mot skoterfylleriet en kväll exempelvis?

– Likadant, vi hyr skotrar då också. De gamla skotrarna vi hade dög ändå inte till att jaga ikapp dagens moderna maskiner. Nu har vi åtminstone likvärdiga skotrar som de vi vill åka ikapp.

I Krokom hade stationen tidigare ett skoterpaket med två skotrar, men för några år sedan blev stationen utan skotrar.

– Även om vi hade paketet så tror jag inte att någon av poliserna här på stationen har ett giltigt körkort för tung släpvagn, säger polisinspektören Annelie Norén. Då hade vi inte fått med oss några skotrar ändå även om det skulle behövas. Nu har vi ett avtal med en skoteruthyrare som ordnar de skotrar vi behöver och ställer dem där vi har bestämt i förväg. Det fungerar jättebra.

Vad händer om ni får ett tips att ett gäng påverkade skoteråkare finns på ett visst ställe, då måste det vara svårt att hinna hyra en skoter?

– Även om vi skulle få ett sådant tips skulle vi aldrig kunna komma ifatt dem, säger Annelie Norén.

Länspolismästaren Stephen Jerand säger att han är nöjd med systemet att hyra skotrar.

– Tidigare hade vi våra gamla orange skotrar som hade "polis" målade på sidorna. De var tunga, ibland svårstartade och inte så miljövänliga. Nu hyr vi skotrarna istället och slipper en massa avgifter och krångel med besiktningar av släpvagnar. Dessutom kan det vara bra att komma med civila skotrar när vi gör våra nedslag. Nu kan vi också välja om vi vill hyra en racermaskin eller en bredbandare. Allt efter det jobb vi ska ut på.

Stephen Jerand säger att om det skulle vara nödvändigt att polisen måste ut med en skoter snabbt så finns det två skoterpaket. Ett i Östersund och ett i Funäsdalen.

– Det i Funäsdalen har två moderna, polismålade skotrar.