Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen tog prover i Odensala

På torsdagen var polis och tog vattenprover i Odensala mellan Tavelbäcksskolan och Ica Kvantum efter direktiv från miljöåklagaren.

Det var i onsdags som miljöåklagare Christer B Jarlås inledde en förundersökning om miljöbrott med anledning av parasiten i dricksvattnet.

Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen berättade Östersund kommuns företrädare att de hittat vissa förhöjda värden i ett av de prover som tagits. Det skulle kunna vara källan till varför parasiten kommit in i det kommunala dricksvattnet. När det blev känt kontaktades polisen.

– Kommunen har sagt att de hittat något och jag tyckte det var värt att polisen tar egna prover också, jämförelseprover, beroende på vad som händer med det här framöver, säger Christer B Jarlås.

På torsdagskvällen bekräftade polisen att området som är högintressant och som de tagit prover i ligger i Odensala mellan Tavelbäcksskolan och Ica Kvantum.

Men det finns i nuläget inte några misstankar som riktar sig konkret mot någon person, företag eller annan.

– Det kommer senare, först måste vi veta varifrån det kommer, säger Christer B Jarlås.

LT har tidigare berättat om upptäckten i våras av ett avloppsrör som gått av på Frösön och orsakat en stor läcka. 2 0000 kubikmeter orenat avloppsvatten kom ut i sjön.

I nuläget har det inget med den här utredningen att göra berättar åklagaren.

– Men jag har trott vi skulle ha fått in en anmälan om det av någon av tillsynsmyndigheterna, kommunen eller landstinget, men det har inte hänt.

– Men jag har bett polisen ställa frågor till myndigheterna om det också, säger Christer B Jarlås.

Att det förorenade vattnet berör och engagerar märker han väl.

– Det ringer många människor med olika tips, tankar och idéer om vad det här kan bero på. Det är många som har goda tankar, men det har inte varit något av betydelse för utredningen, säger Christer B Jarlås.