Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Tjejerna betalar ofta droger med sex

Det är inga stora skillnader mellan tjejer och killar i Östersund och deras användning av narkotika. Men en konsekvens av narkotikamissbruket är att många unga kvinnor utnyttjas - sex är betalningen för droger.

I folkhälsoinstitutets rapport om narkotikavanor har det kommit fram vissa resultat som pekar på att kvinnor som använder narkotika är mer utsatta än män.

Det är också en sak som Per Sundin, ansvarig för polisens ungdomsgrupp, håller med om.

– Tjejerna blir mycket mer utnyttjade och får narkotika gratis. Sedan när de är fast måste de börja betala. Ett sätt är sex, tyvärr.

– Det är inget som de direkt erkänner. Men det är nog den bild vi har av när det kommer in nya tjejer i missbrukarkretsar, säger han.

Per Sundin och hans kollegor ungdomsgruppen är mycket ute i fält och träffar ungdomar i och omkring Östersund. Hans bild av droganvändandet är att det inte är så stora skillnader mellan unga män och unga kvinnor, vad gäller narkotikapreparat som används eller omfattningen av användandet.

Användandet av så kallade uppåtdroger, partydroger, har alltså minskat medan användandet av dämpande nedåtdroger ökar.

– Förändringen har kommit eftersom. Om man tittar på det missbruk vi har så har det gått från mycket uppåtdroger till nedåtdroger för att domna bort sig, det handlar om smärtstillande och lugnande tabletter som verkar mer för att slå bort känslor, säger Per Sundin.

Han tycker det är oroväckande är att det blir allt vanligare att ungdomar mår sämre och vill ta något som dämpar känslan av att må dåligt.

– Det stora bland ungdomar är lugnade tabletter. Genom att blanda det med sprit försöker man få en viss partyeffekt, men det är ändå lugnande tabletter man tar.

– Många pratar efteråt om att de mår bättre för tillfället, säger han.

Han har också en känsla av att tablettanvändning, narkotikaklassade läkemedel, är vanligare bland tjejer än killar.

– Men man ser det inte som ett missbruk, säger Per Sundin.