Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Svårt att hitta en korrekt brottsrubricering

Det kommer troligtvis bli svårt att åtala den person som hotade Moderatpolitikern Iris Moritz i samband med debatten om Bergs framtida skolstruktur.

I går berättade LT att Moderatpolitikern Iris Moritz, som bor i Skålan, fått ta mot hot efter att hon deklarerat att hon tänkte rösta för en nedläggning av byns skola. Moritz blev en dryg vecka innan det var dags att behandla frågan i kommunfullmäktige uppringd av en kvinna som sa åt henne att hon skulle passa sig för att gå ut.

– Det kändes otäckt, berättade Iris Moritz i gårdagens LT.

Händelsen är polisanmäld, men det kommer troligtvis att bli svårt att lagföra någon.

– Även om målsäganden kan ha uppfattat det som obehagligt och hotfullt är det svårt att hitta en korrekt brottsrubricering i det här ärendet, säger Per Thelin, förundersökningsledare vid Jämtlandspolisen.

För att ett hot ska rubriceras som olagligt krävs det i princip att den som hotar bokstavligen säger att han eller hon ska döda eller misshandla den hotade eller någon i dennes närhet.

– Och som jag förstår det uttrycktes aldrig några hotelser av just det slaget under telefonsamtalet, säger Per Thelin.

– Det är alltid svårt att styrka sådana här brott. Det bästa är om man har ett vittne, fortsätter han.

Polisens utredare ska nu ringa upp Iris Moritz för att ännu en gång ställa frågor om händelsen. Om inget nytt framkommer hamnar utredningen troligtvis i arkivskåpet på polishuset.