Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen startar grannsamverkan i länet

Den här veckan startar projekt grannsamverkan i länet. Först ut är Ås, där bland andra Krokoms kommun, räddningstjänsten och polisen tillsammans med boende ska göra vardagen tryggare.

För att minska brott och störningar i våra kommuners bostadsområden har Rikspolisstyrelsen tagit ett initiativ till grannsamverkan. På sikt ska alla kommuner i länet och landet vara involverade i verksamheten. Först ut i Jämtland är Ås, där det första mötet med de inblandade skedde på måndagskvällen.

– Det är ett samarbete med Krokoms kommun, räddningstjänsten, försäkringsbolag, stöldskyddsföreningen och villaägarna som nu har startat. Motorn i verksamheten kommer polisen att vara, säger Birgitta Persson, som är ansvarig för grannsamverkan vid närpolisen, Näpo-city, där Svenstavik, Östersund och Krokom ingår.

Meningen är att varje område som ingår i arbetet ska utse ett kontaktombud dit de boende ska kunna vända sig om något händer. Kontaktombudet ska i sin tur kontakta den ansvariga polisen.

Under senare år har Ås, som många andra bostadsområden, haft problem med skadegörelse. Värst var det under fjolåret då förstörelsen kostade skattebetalarna 700.000 kronor. Det gällde allt från klotter till krossade fönster.

– I de pengarna ska vi också räkna in vattenskadorna på Hovängsvillan, säger Rolf Pehrsson, som är Krokoms kommuns folkhälsosamordnare. Bara skadorna i det huset gick på flera hundra tusen sedan några ungdomar lämnat vattenkranarna öppna.

Rolf Pehrsson säger att en av anledningarna till att det blivit så stora problem i Ås beror på att ungdomarna inte har något att göra.

– Här finns ingen lokal, inte ens någonstans att samlas, sedan kiosken lades ner. Det kan vara en av anledningarna till den meningslösa skadegörelsen. Tidigare har vi haft nattvandrare ute och polisen har ofta visat sig med sina bilar i området. Nu tror vi mycket på samverkansprojektet.

Nu är det inte problemen i Ås som är den största anledningen till att grannsamverkan började just här.

– Nej, det beror på att Krokoms kommun var på hugget och visade sitt intresse, säger Birgitta Persson. Även politiker och ansvariga tjänstemän har visat att de är intresserade.

Under gårdagen var LT och träffade några villaägare i Ås för att höra vilka åsikter de hade om grannsamverkansprojektet. Alla var rörande ense om att det här är något att satsa på.

– Fast egentligen har vi haft en naturlig grannsamverkan hela tiden, säger Bengt-Göran Aronsson. Vi vaktar våra hus åt varandra och skulle det dyka upp en okänd bil på någon garageuppfart där vi vet att husägaren är bortrest så agerar vi direkt. Så grannsamverkan är inte något nytt för oss.

Sten- Erik Göransson säger samma sak.

– Har man bott så länge i ett och samma område så har grannarna en social kontroll. Det i sin tur ger ett lugnt och harmoniskt bostadsområde.